Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Grad u gradu”

Zagreb ne smije ponoviti pogreške “Beograda na vodi”

Tihomil Matković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
22.03.2019.
u 12:36

Prostor omeđen rijekom Savom, Avenijom Većeslava Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana trebao bi postati “Zagrebački Manhattan”

Prostor Društva arhitekata Zagreba bio je premalen za sve koji su došli na tribinu “Beograd na vodi => Zagrebački Manhattan” na kojoj su svoja iskustva podijelili Vesna Cagić Milošević iz Društva arhitekata Beograda i Milan Đurić iz Udruženja arhitekata Srbije. “Beograd na vodi” bio je u fokusu tribine jer je investitor tog projekta bila arapska tvrtka koja se spominje i kao mogući investitor za najavljeni zagrebački projekt.

Vrlo atraktivna parcela

Profesor Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu okupljenima je predstavio zagrebačku situaciju. Prostor omeđen rijekom Savom, Avenijom Većeslava Holjevca, Avenijom Dubrovnik i Ulicom Radoslava Cimermana trebao bi postati “Zagrebački Manhattan”, kako je novi projekt nazvao gradonačelnik Milan Bandić. Jedna je to od najatraktivnijih parcela u gradu čiji je ključan dio i Zagrebački velesajam, koji je Ministarstvo kulture zaštitilo 2006. godine.

Iz DAZ-a navode da je svrha ovog projekta preobrazba prostora u novo inovativno gradsko područje mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena koje bi svojom raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedilo opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba.

Na gradski natječaj za strateške partnere pristigle su tri ponude, od kojih su dvije zadovoljile uvjete – jedna je Eagle Hillsa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a druga Bouygues Batiment Internationala iz Francuske. Direktor tvrtke Eagle Hills zastupa i tvrtku Emaar Properties koja stoji iza kontroverznog projekta “Beograd na vodi”. Protiv beogradskog projekta provedene su brojne aktivističke akcije u sklopu inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”.

Srpski pravni Blitzkrieg

– Projekt je to kojem je prilagođena kompletna regulativa, koji ima jako loš utjecaj na grad i koji je kratkoročna investicija – rekla je Vesna Cagić Milošević.

Milan Đurić opisao je realizaciju projekta kao pravni Blitzkrieg u kojem su izmijenjeni brojni zakoni i planovi te zaobiđene studije da bi se pogodovalo investitoru. Ugašena je i Agencija za prostorno planiranje čiji direktor nije htio potpisati plan kojim je prekršeno čak 29 važećih zakona.

– Želimo da provedba projekta bude jasna, transparentna i u skladu sa zakonom koji je na snazi – naglasio je predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković. Dodao je da je ključno sačuvati zelenu zonu koja se već dugo planski čuva kao središnji park u nastavku Bundeka i Save te zadržati prostore koji su po konzervatorskoj studiji jasno označeni kao zaštićeni zbog svoje velike vrijednosti.

– Svaki je investitor dobrodošao, ali nećemo dopustiti da kroji nove zakone i ne poštuje važeće. Dok se radi prema planovima, svi smo si dobri i nadam se da ćemo takvi i ostati sa svim gradskim strukturama – zaključio je.

Komentara 3

CR
croban1111
13:45 22.03.2019.

Očekuje se angažman drugarice februarke, uz jaku podršku predsjednice i premijera.

DU
Deleted user
15:31 22.03.2019.

Kakav imbecilan clanak. Pa sta niste mogli prenijeti sto je bilo receno da je stvarni problem tog projekta? To sto krsi nekakvu birokraciju nista ne znaci. S obzirom koliko je mi imamo, i dobro je da se mijenja i krsi, da se napravi nesto posteno. Bitnije je pitanje jel postoji kakav problem sa strucne, ekoloske itd strane.

DI
Direkt
15:38 22.03.2019.

Najbolje ništa ne graditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije