Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb book festival

Upoznajte Irsku kroz njezine pisce

Zagreb Book Festival
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/10
05.05.2016.
u 21:52

Naklada Ljevak od 16. do 22. svibnja predstavit će pedesetak autora iz Hrvatske i svijeta, uz poseban fokus na irsku književnost

Na drugom Zagreb Book Festivalu naklade Ljevak od 16. do 22. svibnja predstavit će se pedesetak autora iz Hrvatske i svijeta, uz poseban fokus na irsku književnost.

– Nakon što smo prošle godine predstavili Švedsku, odabrali smo Irsku jer je riječ o zemlji s kojom nas vežu brojne poveznice, od katoličke tradicije, preko relativno malog broja stanovnika do razmjerno velike emigracije – istaknula je ravnateljica festivala Petra Ljevak.

Koordinatorica programa festivala Ivana Simić Bodrožić izrazila je veliko zadovoljstvo ovogodišnjim gostima, posebno istaknuvši velikog irskog filmaša Jima Sheridana, najpoznatijeg po filmu “U ime oca” nominiranom za sedam Oscara. Sheridan upravo priprema film “The Secret Scripture” prema romanu još jednog festivalskog gosta, irskog pisca Sebastiana Barryja, a u kojem će glumiti Rooney Mara i Vanessa Redgrave.

– Iznimno je važan i domaći program, pogotovo predstavljanja novih knjiga istaknutih autora poput Daše Drndić, Olje Savičević i Ivice Đikića. U vremenu koje je jako brzo i iznimno obilježeno modernim tehnologijama koje sve svode na male, kratke forme, posebno je važno njegovati knjigu – ocijenila je Ivana Simić Bodrožić.

Voditeljica dječjeg programa Ilona Posokhova istaknula je gostovanje irskog pisca Eoina Colfera, autora SF serijala Artemis Fowl, koji je napisao i šesti nastavak kultnog “Vodiča kroz galaksiju za autostopere”. Uime Styrijinih izdanja u Hrvatskoj, glavni urednik 24 sata Goran Gavranović govorio je o medijskom pokroviteljstvu nad festivalom, istaknuvši da novinske kuće imaju društvenu odgovornost promoviranja pisane riječi, koja je temelj dobrog obrazovanja i zdravoga društva. Najavio je i dodjelu nagrade za najbolji kriminalistički roman iznikle iz vrlo uspješne biblioteke Balkan Noir, koja će biti dodijeljena u sklopu festivala.  

Tko su autori na 2. Zagreb Book Festivalu

Strani autori:

John Connolly - Naklada Ljevak – DUŠA U PLAMENU (2014.) (Svaka mrtva stvar - Ex Libris, 2001.; Mračna dolina - Ex Libris, 2002.; Knjiga izgubljenih stvari - Profil, 2008.)

Sebastian Barry – TAJNO PISMO - Profil (2010.) (zbirka priča Suvremena irska kratka priča - Naklada Bošković, 2012.)

Eoin Colfer – Algoritam - Artemis Fowl (2001. 1. izd.; 2009. 2. izd.);

Artemis Fowl: Arktički incident (2003.); Artemis Fowl: Vječni kod (2007.) (I još nešto - Zagrebačka naklada; Dublin noir - Durieux)

David Park – Disput - Žene triju pjesnika, 2016.

Carl Johan Vallgren – Fraktura - Svinje (2016.) (Povijest jedne čudesne ljubavi - Fraktura, 2007.; Dječak iz sjene - Fraktura, 2015.)

Jujja Weislander - Planet Zoe Mama Mu (2016.)

Domaći autori:

Daša Drndić – EEG - Fraktura

Miroslav Krleža – Marginalije - LJEVAK

Ivica Đikić – BEARA - Naklada Ljevak

Nenad Polimac - Leksikon YU filma - Ljevak

Olja Savičević Ivančević – PJAVAČI U NOĆI - Sandorf

Ivica Ivanišević, Marina Vujčić – OTPUSNO PISMO - Hena com

Jasna Horvat – VILIJUN - Ljevak

Milko Valent – Radikalna mjesečina - OceanMore

Gordan Nuhanović – PIKNIK U STEPI - Profil

Veljko Barbieri – ELIKSIR ISTINE - Profil

Edo Popović – Pavelićev pudl - Balkan Noir

Jasna Jasna Žmak – MOJA TI - Profil

Žarko Paić - Totalitarizam - Meandarmedia

Hrvoje Turković - Politikom po kulturi – Meandarmedia

Igor Knižek - Planet Zoe – KNJIGE ZA DJECU

Ivana Guljašević – Igubuka - KNJIGE ZA DJECU

Svebor Vidmar – Sipar KNJIGE ZA DJECU

>> Interliberu ni lipe podrške od Ministarstva kulture

Komentara 3

DU
Deleted user
23:26 05.05.2016.

Za Irce ne znam,ali naša "koordinatorica programa" je klasična širiteljica govora mržnje prema neistomišljenicima (Blanka Vlašić,Kolinda,Vukovarci,Zagorci...). Nakon degutantnog napada na Blanku Vlašić,bila je nagrađena gostovanjem u emisiji na temu solidarnosti među ženama,gdje je,uz blag,topao i nježan osmijeh,izvrijeđala i predsjednicu.

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
22:25 05.05.2016.

Jesu li ih već naši "kulturnjaci" pripremili da dolaze u opasnu sredinu gdje buja ustašstvo i da će dobiti popust na smještaj u zamjenu za kakvu "zgodnu" izjavu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije