Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Comic Con

Zagor slavi jubilej, a Usagi sve tečnije govori hrvatski

Zagor
Foto: Martina Popovčić/PIXSELL
1/3
11.05.2018.
u 13:33

Tri festivalska dana prepuna su crtanja, izložbi i drugih događanja za fanove. Glavni festivalski gost jedan je od najpoznatijih Japanaca u svijetu koji je, zanimljivo, fanovima mange u rodnom Japanu gotovo nepoznat

Umjesto bagera i prosvjednika, Dom HDLU ovih će dana okupirati stotine poklonika devete umjetnosti, koji u ovo vrijeme godine pohode Crtani romani šou – Zagreb Comic Con.

Naš središnji i najveći festival stripa i popratnih sadržaja ove godine slavi 50 godina Zagora u Hrvatskoj te nam iznova dovodi Stana Sakaija, jednog od najpoznatijih Japanaca u svijetu (ironično, gotovo nepoznatog u samome Japanu!) čiji zec-samuraj Usagi Yojimbo zauzima važno mjesto u zapadnoj pop-kulturi. U povodu njegova gostovanja, prvog nakon 2010. godine kada nam se predstavio u zagrebačkom KIC-u, direktor festivala Slaven Gorički najavio je izdavanje 10. i 11. knjige serijala o Usagiju “Granica života i smrti” i “Godišnja doba”, kao i kolor-stripa “Yokai” na hrvatskome jeziku.

– Najviše se zabavljam crtajući japanska čudovišta. To je kultura puna mitova o demonima, od kojih su zapadnjacima mnogi potpuno apsurdni. Recimo, Japanci vjeruju da svaki predmet oživi nakon sto godina uporabe. Zamislite demona koji spava u obliku kišobrana ili stolne lampe! Zbog takvih vjerovanja u Japanu nema mnogo second hand shopova – našalio se Sakai u razgovoru s našom novinarkom tijekom svojeg posljednjeg boravka u Zagrebu, povjerivši nam da se ne nada interesu japanskih izdavača mange, iako su njegovi stripovi prevedeni na brojne jezike svijeta.

Pred velikim i malim Zagrepčanima dobrohotni gost pojavit će se čak pet puta, kao i većina autora Zagora koji nam ponovno dolaze u snažnom sastavu predvođenom glavnim scenaristom Morenom Burattinijem te crtačem Zagorovih naslovnica Alessandrom Piccinellijem, koji je na tom mjestu naslijedio legendarnog i nažalost pokojnog Galliena Ferrija.

– Naravno, svatko je imao svoje preferencije u vezi s potencijalnim Ferrijevim nasljednikom, ali Piccanellija su nekako prihvatili, nitko nije mislio da nije sposoban. No nakon godinu dana primjećujem da, čim izađe novi broj, svi jedva čekaju vidjeti naslovnicu, hvale je. Da smo odabrali Vernija ili Joevita, opet bi bilo nezadovoljnika. Na koncu su se oko Piccinellija svi složili. Još nije napravio lošu naslovnicu, zbilja je sjajan – rekao je Burattini o svojem mladom kolegi, čije originalne radove možemo razgledati na čak dvije paralelne izložbe – u Talijanskom institutu i u Galeriji PM Hrvatskog doma likovnih umjetnika. Među brojnim stranim gostima ističe se i višestruko nagrađivani francuski autor Matthieu Bonhomme, koji je 2016. godine u povodu 70. rođendana slavnog crtanog kauboja objavio hit-album “Čovjek koji je ubio Lucky Lukea”.

Tu je i argentinski autor proslavljenog stripa “El loco Chavez” Horacio Altuna, inače suradnik u nas vrlo poznatog Carlosa Trilla, ali i legendarni domaći autor Julio Radilović Jules, o kojem je snimljen i dokumentarni film koji ćemo također gledati na Zagreb Comic Conu. Festivalski program u koji nas je nizom tribina uveo moderator Jakov Novak započinje danas u 16 sati, službeno otvorenje održat će se u 20 sati u Domu HDLU, a čitav program prepun sadržaja u kojima će fanovi istinski uživati trajat će do nedjelje navečer.

Komentara 2

KR
Krotila
13:47 11.05.2018.

Zagor te nej, imao sam prilike ga upoznati kao dječak,bio je moj jUnak,zbog njega sam imao mnogo kečeva.

DU
Deleted user
22:53 11.05.2018.

Fabrika iz Gornjeg Milanovca nam na mala vrata servirala ekavicu, fala bogu neće više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije