Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iranska kultura na meti

Zadnji ga je uništavao pijani Aleksandar Veliki na nagovor prostitutke, a sad mu prijeti Trump

Foto: Wikipedia
1/7
08.01.2020.
u 08:57

Donald Trump zaprijetio je uništavanjem čak 52 lokacije u Iranu, od kojih su neke “vrlo važne za iransku kulturu”.

Američki je predsjednik Donald Trump na Twitteru, svojoj omiljenoj društvenoj mreži, najavio da će SAD, ako iranske snage pokušaju osvetiti ubojstvo generala Qasema Soleimanija, napasti čak 52 lokacije u Iranu. One, napisao je, predstavljaju 52 američka taoca koje su Iranci oteli još 1979. godine, a neke su od njih i mjesta od važnog kulturnog značenje. “Napast ćemo ih brzo i žestoko”, razmahao se Trump na Twitteru, no strasti je pokušao smiriti ministar obrane Mike Esper rekavši kako će SAD držati zakona oružanog sukoba.

Naime, prema međunarodnim zakonima oružanog sukoba, Ženevskoj i Haaškoj konvenciji te Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, napadi na kulturna dobra klasificirani su kao ratni zločin. Sustavno i namjerno uništavanje kulturnih dobara – poput onog tijekom Domovinskog rata kada je u Hrvatskoj oštećeno više od dvije tisuće zaštićenih spomenika, najviše na području Dubrovnika i Vukovara te ISIS-ova pustošenja po Iraku, Siriji i Libiji – naziva se kulturnim genocidom.

Dosezi prvih civilizacija

Iako ne znamo koje su to 52 navodne američke mete, Iran, kolijevka starih civilizacija i moćnih carstava, zemlja je prepuna spomenika kulture neprocjenjive vrijednosti. Zanimljivo je napomenuti i da se na UNESCO-ovoj listi zaštićenih lokaliteta svjetske baštine u Iranu nalazi njih 24 – jednak broj kao i u Sjedinjenim Američkim Državama. A u nadi da će Donald Trump držati ručice podalje od gumbića za destrukciju, predstavljamo vam neka od najljepših i najstarijih svjetskih čuda stvorenih ljudskom rukom.

Prvi na popisu dakako je – Perzepolis. Ruševine toga drevnog perzijskog grada, sjedišta dinastije Ahemenida, potječu iz 515. godine prije Krista. Perzepolis je 330. pr. Kr. uništio Aleksandar Veliki u svom pohodu, navodno dok je bio pijan, i to na nagovor jedne grčke prostitutke. To je ujedno i jedina kulturna katastrofa takvih razmjera u Iranu do dana današnjeg, a mi želimo misliti da Trumpovi savjetnici ipak nisu grčke prostitutke te da će tako i ostati.

Drugi je zaštićeni grad, imenom Jazd, jedan od najstarijih u kontinuitetu nastanjenih gradova na svijetu, a prvi je spomen na njega u povijesnim spisima zabilježen 3000 godina prije Krista. Zbog svoje blizine Putu svile, bio je omiljeno odredište mnogih putnika i trgovaca, a posjetio ga je i Marko Polo. Naziva se i gradom vjetrohvata, genijalnih konstrukcija perzijskih inženjera, tornjeva koji služe za reguliranje temperature i dovođenje svježeg zraka u pustinjskim područjima. U Jazdu se nalazi i “vječna vatra”, koju u jednom zoroasterskom hramu svećenici održavaju već više od 1500 godina.

U opisima svojih putovanja Marko Polo spominje i bazar u Tabrizu, golemu tržnicu i vrlo bitnu postaju na Putu svile. Tabriški bazar do danas je najveća natkrivena tržnica na svijetu te je još uvijek u funkciji.

Na zapadu Irana, pokraj grada Kermanšaha, nalazi se planina Behistun. Na njenoj je površini u vapnenačku liticu uklesan veličanstveni reljef koji prikazuje perzijskog vladara Darija I., ispod kojeg je taj veliki ahemenidski kralj dao uklesati tekstove pisane klinastim pismom na tri jezika: perzijskom, elamskom i babilonskom. Ti su natpisi bili ključni za konačno uspješno dešfiriranje klinopisa, jednog od najranijih pisama koje su stvorili Sumerani.

U iranskom glavnom gradu Teheranu nalazi se i najveći svjetski kraljevski kompleks, Golestanska palača. Poznata je i kao Palača ružičnjaka, zbog svojih prekrasnih, bogatih perzijskih vrtova s bazenima. Iran je dom i brojnim ostacima nekih od prvih svjetskih civilizacija, poput ruševina kompleksa Čoga Zanbil, koji su sagradili Elamiti 1250. godine pr. Kr. Unutar njega je i jedan od rijetkih zigurata izvan Mezopotamije, koji je nekoć dosezao visinu od čak 60 metara. Nevjerojatnom civilizacijskom napretku starog naroda Elamita svjedoči i kompleksni sustav napajanja vodom, no pretpostavlja se da grad nikada nije dovršen niti je bio naseljen.

Tehnološka čudesa

U staroj je pak jezgri grada Šuštara, na obali rijeke Karun, smješten je i Šuštarski hidraulički sustav, nastao na temelju drevnih elamskih i mezopotamskih, ali i rimskih dostignuća te je svojedobno napajao čak 40.000 hektara zemlje. UNESCO ga je proglasio i “remek-djelom ljudske kreativne genijalnosti”, a sustav prepun prekrasnih i inteligentno sagrađenih brana i vodopada u funkciji je i danas.

A jedan je od najprepoznatljivijih modernih simbola Irana zasigurno toranj Azadi koji čuva zapadni ulaz u Teheran. Monumentalnu građevinu projektirao je 1966. godine netom diplomirani student arhitekture Hossein Amanat, a sagrađena je u čast 2500. godišnjice Perzijskog Carstva. Nakon 1979. godine postala je simbol revolucije, a toranj Azadi sada je poznat i kao Toranj slobode.

Komentara 1

Avatar Damir Tojčić
Damir Tojčić
11:47 08.01.2020.

Prijedlog za bombardiranje: ostaci Perzepolisa (Takht-e Jamshid) (spalio ga je 330. g. prije Krista, navodno pijan, poduzetni 26-godišnji mladić Aleksandar, kojega u Iranu rijetko zovu Velikim) i dalje zrače monumentalnošću i dostojanstvom: grad je podigao Darije I. godine 518. prije Krista. U Iranu inače neprestance imate osjećaj da vam, da tako kažem, Povijest diše za vratom. Tisućama godina prije Krista ovdje se živjelo i gradilo, bujale su civilizacije, doseljavala su se arijska plemena, dizala su se i padala drevna carstva… Jasno vam je da ste usred doista posebnog dijela planete. Već samo uspinjanje stubama do ulaznih dveri Perzepolisa svjedoči o slavnim danima carske rezidencije: njima su kročili drevni carevi, Darije i Kserkso i Artakserkso (I., II, III.) i brojni njihovi uzvanici iz cijeloga carstva, čije portrete i darove možete vidjeti na zidovima. Prolazak kroz velebne dveri ("Vrata svih naroda") s krilatim bikovima djeluje gotovo poput kakvog inicijacijskog iskustva: ušli ste kroz portal u neku drugu dimenziju. Grad je to što ga nisu gradili robovi, već slobodni ljudi koji su za rad bili plaćeni. Uništi li se Perzepolis, Irance će to neizmjerno boljeti. Ali i svakog civiliziranog čovjeka na planeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije