Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Tabašević

“Zabluda svetog Sebastijana” izborila uglednu nagradu

VL
Autor
Denis Derk
21.01.2019.
u 15:55

Zablude svetog Sebastijana” treći su Tabaševićev roman. I s dosadašnja dva romana bio je u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Prestižnu NIN-ovu nagradu za roman godine dobio je Vladimir Tabašević za knjigu “Zabluda svetog Sebastijana” u izdanju Lagune. Riječ je o piscu koji je rođen 1986. godine u Mostaru pod punim imenom Vladimir Bošnjak Tabašević. Vladimir je, kako ističu mediji iz Srbije, iz mješovitog braka. Otac mu je bio Hrvat, a majka Srpkinja, a prezime Bošnjak ispustio je tijekom svojedobnog preseljenja u Srbiju. “Zablude svetog Sebastijana” treći su Tabaševićev roman. I s dosadašnja dva romana bio je u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Tako mu je prvi roman “Tiho teče Misisipi” 2015. bio u užem izboru za NIN-ovu nagradu, ali je s njime osvojio regionalnu nagradu “Mirko Kovač”, i to u kategoriji za najboljeg mladog autora. Taj je roman Tabašević prvo objavio u samizdatu, a onda kod male izdavačke kuće Kontrast.

Roman “Pa kao” iz 2016. godine našao se u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, a “Zabluda svetog Sebastijana” tu je nagradu konačno i osvojila.

Status kontroverznog pisca

Tabašević je osnivač i jedan od urednika internet-časopisa “Prezupč” koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu, a do sada je objavio i knjige poezije “Koagulum”, “Tragus”, “Kundak”, “Hrvatski kundak”. Zbirke je objavio u gerilskoj ediciji Cache.

Prije dvije godine Tabašević je bio gost Festivala svjetske književnosti u Zagrebu, na kojem je nastupio na književnoj tribini uz nagrađivanog i hvaljenog hrvatskog prozaika Kristiana Novaka te uz moderaciju Korane Serdarević. Ove je godine bio gost tribine Cruising u MaMi na kojoj je razgovarao sa Srđanom Sandićem. Unatoč tim zagrebačkim gostovanjima, Tabašević, koji ima status nadasve zanimljivog, a pomalo i kontroverznog pisca (prije par mjeseci tako je spalio svoju knjigu koja je dobila NIN-ovu nagradu, a česte su i njegove prilično surove polemike s kolegama), nije našao hrvatskog izdavača.

U užem izboru za NIN-ovu nagradu bile su i knjige Branke Krilović, Jelene Lengold, Lane Bastašić, Saše Savanović i Gorana Markovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije