Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sunset Boulevard

Za slavni mjuzikl već se traže dodatni termini

12.02.2019.
u 11:30

Večeras je na rasporedu četvrta izvedba, a predstave krajem mjeseca već su rasprodane.

Osluškujući želje publike riječki HNK Ivana pl. Zajca opet je, nakon nekoliko godina pauze, postavio jedan mjuzikl, veliki hit Andrewa Lloyda Webbera nastao prema slavnom istoimenom filmu Billyja Wildera.

Dašak Broadwaya

– Željeli smo djelo visoke kvalitete u kojem će najbolje biti iskorišteni svi potencijali našeg kazališta, a “Sunset Boulevard” smo izabrali i zbog naglaska na dramskoj radnji – kaže dirigent predstave Igor Vlajnić, koji je potpisao i prijevod libreta na hrvatski. Druga karakteristika koju maestro ističe je važna uloga orkestra koji bez prekida prati i pjevane i govorne dijelove.

– Budući da u Hrvatskoj nemamo škole u kojoj bi se umjetnici školovali upravo za zahtjevni žanr mjuzikla, i ova je produkcija krenule od polazne točke da se pjevači dodatno posvete glumi, a glumci pjevanju – kaže Vlajnić, zadovoljan oduševljenim reakcijama publike na obje premijere koje su, s različitim podjelama, održane jedna u dramskom, a druga u opernom ciklusu. Za razliku od nekih produkcija s West Enda ili Broadwaya u kojima vlasnici prava inzistiraju na doslovnom prenošenju svih detalja inscenacije, riječka autorska ekipa – redateljica Renata Carola Gatica, scenografi Dalibor Laginja i Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović te koreografkinja spektakularnih plesnih prizora Tihana Strmečki – imala je veliku slobodu. Ipak, kako ističe maestro Vlajnić, genijalnoj glazbi i dramaturgiji ovog mjuzikla ne bi valjalo bilo što dodavati ili oduzimati pa sama partitura uvelike određuje zbivanja na sceni, kao i ritam govora i odvijanja dramske radnje.

– Za naše kazalište osobito je važan i učinak povezivanja svih ansambala kroz ovakvu suradnju – kaže Vlajnić o prvoj hrvatskoj produkciji “Sunset Boulevarda” čiji je nositelj Hrvatska drama u suradnji sa svim ostalim ansamblima Zajca: Talijanskom dramom, Operom i Baletom. U predstavama se tako izmjenjuju glumačke i pjevačke zvijezde HNK, uz gostovanje Damira Kedže. Ipak, dramski vrlo zahtjevna glavna uloga ostarjele glumačke dive Norme Desmond povjerena je, kako i priliči, glumicama. Tako se u toj slavnoj roli izmjenjuju dramske prvakinje Olivera Baljak i Leonora Surian Popov.

Rasprodana veljača

Večeras je na rasporedu četvrta izvedba, a predstave krajem mjeseca već su rasprodane. Za par dana u prodaji će biti i ulaznice za ožujak, a mjuzikl se igra i u travnju. Međutim, zbog golema interesa već se razmišlja i o dodatnim terminima, a zbog prizora novogodišnje zabave maestro Vlajnić u “Bulevaru sumraka” vidi naslov poželjan i za predblagdansko vrijeme na kraju godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije