Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TNT

Vraćaju se odrpanci koji su oblikovali generacijski humor

alan ford
25.11.2009.
u 11:34

Ako osobu koja ne čita stripove pitate da vam nabroji barem jednog, gotovo je sigurno da će se sjetiti "Alana Forda". Uz "Zagora", "Alan Ford" je godinama bio sinonim stripa na ovim prostorima.

Ako osobu koja ne čita stripove pitate da vam nabroji barem jednog, gotovo je sigurno da će se u prva dva mjesta ugurati "Alan Ford". Uz Bonellijeva "Zagora", "Alan Ford" Magnusa i Bunkera godinama je bio sinonim stripa na ovim prostorima. Glavne likove prepoznat će i čovjek koji ga nikad nije čitao. Neki od njih postali su paradigmatska utjelovljenja određenih ljudskih osobina. Tako ćemo umišljenog bolesnika proglasiti Jeremijom, a pijanca Superhikom. Šifra “Halo Bing, kako brat”, kojom se prevarant Sir Oliver javlja svojem tajanstvenom partneru postala je simbolom "šanerske spike".

Popularniji nego u Italiji
Grunfove mudrosti danas imaju vlastitu aplikaciju na Facebooku, a legendarni silogizam “Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi, tko ne leti, ne vrijedi” nalazi se na majicama, šalicama i kalendarima. U Splitu postoji cvjećarnica uređena poput sjedišta grupe TNT, najpopularniji makedonski punk bend zove se Superhiks, a Požežani su igrali vrlo uspješnu kazališnu predstavu "Alan Ford"...

Kad se pojavio u bivšoj Jugoslaviji, epizode su se prodavale u 70.000 primjeraka, a prvi reprinti imali su naklade od čak 100.000 primjeraka po broju, čime je nadmašena njegova popularnost u matičnoj Italiji. Dijelove Alana Forda ekranizirao je svojedobno i HTV, s Perom Kvrgićem u ulozi Broja Jedan!

U čemu je tajna silne popularnosti tog stripa, koja ne jenjava ni 40 godina nakon prvog izdanja?
"Alan Ford" se pojavio u kasnim šezdesetima, u doba studentskih pobuna i preispitivanja društvenih vrijednosti. Nezadovoljstvo socijalnim raslojavanjem izrodilo je novi liberalizam i potaknulo niz društvenih promjena povlačeći nužno i brojna razočaranja. Kada je svima već bilo pomalo dosta silnoga političkog teoretiziranja, inteligentna satira Maxa Bunkera nametnula se kao savršen odmak od teškog šezdesetosmaškog pristupa socijalnim problemima.

Nikad aktualniji
U četrdeset godina postojanja "Alan Ford" nije zastario, baš naprotiv. U svijetu recesije, političke korupcije i produbljivanja jaza između bogatih i siromašnih, on nikad nije bio aktualniji.

Zbog toga će mnoge obradovati vijest da od 29. studenoga u Večernjem listu besplatno objavljujemo najbolje epizode "Alana Forda".

Komentara 7

CL
clermond
13:43 25.11.2009.

Gle ti inteligentnog, preciznog, dobro napisanog teksta u Hrvatskim novinama.

OB
-obrisani-
13:49 25.11.2009.

glavna caka alana forda bili su nenadmašni prijevodi nenada brixija, sve ostalo bilo je sekundarno

DU
Deleted user
14:08 25.11.2009.

Razgaljuju mi dušu i osvježuju srce. Bez njih je život bezličan. Neizmjerna snaga ljudske istine i grube realnosti. Jer realnost je zaista gruba, pa BOG nas je protjerao iz raja odavno. neka ostaju vječno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije