Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Kranjčar

"Void", nova je izložba i istoimena monografija Nenada Šaljića

13.03.2019.
u 15:25

Galerija Kranjčar otvara fotografsku izložbu "Void" međunarodno priznatog fotografa Nenada Šaljića koja će se održati 14. ožujka u 19 sati

Uz fotografije, publici će biti predstavljena i istoimena fotografska monografija koja prati Šaljićev silazak u podzemlje, u istraživanje špilja. Naime, Šaljić se od rane mladosti bavi speleologijom i planinarenjem te nadahnuće pronalazi u geološkoj povijesti Zemlje. Kako je u tekstu monografije istaknuo publicist Marin Jukić „..pojava speleologa nas vraća u današnjicu, njegova prisutnost sugerira puni krug egzistencije. Razlozi bivanja u špilji su se promijenili ali opet smo tu… Nešto nas, uostalom, vuče tamnim i negostoljubivim mjestima, kročimo sve dublje u sve mračnije zakutke. Šaljić čovjeka prikazuje majušnim, jedva vidljivim. Neobuzdana provala svjetlosti na otvoru špilje rađa speleologa na užetu. Vraća li se, ovom simulacijom distopijskog turizma, preobraćena individua na početak povijesne priče? Speleologe jednom kad primijetimo nesvjesno potom tražimo na ostalim fotografijama. Avanturističko odnosno istraživačko spuštanje užetom naviješta kraj jedne ere, čisti rez kretanja po okomici donosi novi odnos snaga: suvremeni individualac, ne više zavisni pripadnik zajednice, zaposjeda špilju“.

Odabrao ga i Louis Vuitton

Void je treća Šaljićeva umjetnička monografija, nakon Matterhorn: Portrait of a Mountain (Matterhorn: portret planine, sedmogodišnji projekt okončan 2015.g.) i Birth of a Ship (Rađanje broda, snimane između 2007. i 2009., dovršena 2017. godine). Šaljićevi su radovi dobili brojne značajne nagrade. Izlagao je u više zemalja i fotografije mu se nalaze u raznim međunarodnim zbirkama. Njegovu fotografiju Matterhorna izabrao je Louis Vuitton kao pozadinu za modnu reviju za svoju mušku kolekciju jesen/zima 2013./14. u Parizu. Fotografije iz serije Void bile su nadahnuće za kolekciju modne kuće Saxony u Australiji, 2013./14. godine. Šaljića zastupa galerija Kunsträume / The Heinz Julen Art Gallery iz Zermatta, Švicarska.

Postav izložbe potpisuje Nenad Šaljić, monografiju je uredila povjesničarka umjetnosti Leila Topić, oblikovala Ana Zubić, a sadrži tekstove Marina Jukića i Leile Topić. Izložba je otvorena do 30. ožujka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije