Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
matej meštrović i sudar

Vivaldi kakvog još niste čuli s virtuoznim Stefanom Milenkovićem

meštrović i sudar
Foto: R.J. Gonzo
1/2
10.07.2015.
u 12:15

Nakon ciklusa i CD-a "Eat Suite", na kojem je i "Alla turca", u Meštrovićevu loncu već se mjesecima krčkaju "Godišnja doba"

– Nas šest idiota u Mozartovim kostimima hodamo po Taksimu... Turci su poludjeli za nama, napravili smo rusvaj u Istanbulu! – opisuje nam Matej Meštrović, ma što opisuje, viče pun oduševljenja nakon povratka iz Turske.

Osebujni skladatelj i pijanist tamo je bio sa svojim Samoborcima, članovima izvrsnog udaraljkaškog ansambla Sudar. Išli su snimiti završni dio videospota koji režira virtuoz pokretnih slika Radislav Jovanović Gonzo. Priča počinje u Samoboru u kojem glazbenici utovaruju instrumente u kombi, odjeveni u trenirke zbog kojih nalikuju Teletubbiesima. Dolaze u Salzburg (taj će dio snimati kasnije ovog ljeta) i tamo se zagledaju u turistički plakat s natpisom "Welcome to Istanbul" i lijepu Turkinju na njemu. Odlaze je tražiti na Bospor, a u skladu s glazbenom podlogom "Alla turca" u orijentalno-otkačenoj Meštrovićevoj obradi, u Istanbulu se pretvaraju u mozarte. Jurnjava za ljepoticom, turskom glumicom Duygu Serin, završava raskošnom gozbom, što se opet slaže s glavnom temom Meštrovićeva ciklusa skladbi "Eat Suite" – hranom. Na istoimenom CD-u "Alla turca" atraktivan je dodatak, kao šlag na baklavi.

Promocija spota bit će najesen, a Meštrović i Sudar glazbu s albuma "Eat Suite" prašit će na zagrebačkom Bundeku večeras, 10. srpnja. No, oni već kuhaju i nešto novo: u Matejevu loncu već mjesecima krčka se Vivaldi i sva četiri dijela njegovih Četiriju godišnjih doba.

Najpoznatije barokne violinske koncerte u Meštrovićevoj maštovitoj obradi, prepunoj nepravilnih balkanskih 7/8, 9/8 i 11/7 ritmova, ali i jazz-harmonija, prva će čuti publika Lisinskog na otvorenju nove sezone 26. rujna. Tada će s njima svirati i Zagrebački solisti, pokoji tamburaš te, u ulozi glavne zvijezde, Stefan Milenković. Virtuozni violinist nastupa i večeras. Bit će to pretpremijera Vivaldijeva Proljeća i Ljeta.

Milenković se veseli novom izazovu u projektu nazvanom VivalThis! Kaže kako Vivaldijevim hitovima odlično pristaju novi ritmovi koji će ih učiniti još popularnijima te i sam jedva čeka da čuje kako će to zvučati! I zato večeras, od 21 sat, s dekicom na Bundek i na ZagrebKul. 

>>Koncert Mateja Meštrovića na Bundeku

>>Vivaldijeva četiri godišnja doba nakon Mateja Meštrovića više nikad neće biti ista

Komentara 1

RA
Radames
22:15 10.07.2015.

Odlični su. Nema takvih sposobnnih šašavaca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije