Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIROVITICA

Virkas nikad bogatiji za svoj jubilej, publici čak 31 predstava

virkas
Foto: Marija Lovrenc/VLM
1/3
09.02.2014.
u 15:05

Virkas 2014. otvoren je poznatom Gogoljevom dramom „Revizor“ u izvedbi Kazališta Virovitica i Narodnog pozorišta iz Tuzle

Mogao je to biti bilo koji revizor u bilo kojem gradu u Hrvatskoj, no glumci Kazališta Virovitica i Narodnog pozorišta iz Tuzle uprizorili su „Revizora“ N. V. Gogolja kojim su u petak u Virovitici otvorili jubilarne, 10. Virovitičke kazališne susrete. Virkas 2014. otvoren je poznatom Gogoljevom dramom, inspiriranom Puškinovom novelom i zbiljom carske Rusije iz sredine 19. stoljeća, u režiji Dražena Ferenčine i izvedbom dvadesetak glumaca u koprodukciji dvaju kazališta. No svevremenska priča o korupciji, licemjerstvu, mentalitetu sitnih činovnika, prestrašenim podanicima i aktualizaciji sitnih moći, gledatelje je na duhovit, satiričan i gorak način podsjetila na aktualno vrijeme u kojem živimo pa je premijera završila ovacijama publike koja je već prvu predstavu ovogodišnjeg Virkasa svrstala u svoje favorite.  

Gradonačelnika malog grada koji propada i u kojem uspijeva samo korupcija glumi virovitički glumac Mijo Pavelko, a lažnog revizora iz Sankt Peterburga, običnog malog činovnika, „morona“ koji iskorištava licemjerstvo još većih morona oko sebe, kako će za svoj lik reći sam glumac, uprizorio je Adnan Omerović iz NP Tuzle.    

– Nakon ovog jubileja, kazališni susreti mogu samo rasti, no ne brojem predstava nego njihovom kvalitetom. Vjerujemo da smo i ovaj put odabrali raznolik program za naše posjetitelje, od dječjih predstava, komedija, drama, po provjerenom modelu za svakoga ponešto. Virkas u svom jubilarnom izdanju okuplja četiri zemlje – Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, nudi čak 31 predstavu diljem Virovitičko-podravske županije, a uz već tradicionalnu najslađu predstavu, koju bira publika, ove godine pripremili smo i predstavu iznenađenja, Virkas plus. Riječ je o bonus predstavi koja je svojevrstan poklon ljubiteljima kazališta koji kupe komplet od deset ulaznica – objašnjava Miran Hajoš, ravnatelj Kazališta Virovitica, domaćin susreta.

Na repertoaru Vikrasa 2014. nalaze se i Ježeva kućica (Narodno pozorište Tuzla), Sunčana i sever (Gradsko pozorište Sisak); Sabrana djela Williama Shakespearea (skraćeno) (Slovensko Ljudsko Gledališće Celje), Kreket (Scena Gorica i Teatar Exit), Njuške (Teatar Exit), Žurka, žurka (Pozorište 'Zoran Radmilović' Zaječar), Kraljevina i klaun (Gradsko kazalište lutaka Rijeka), Veliki manevri u tijesnim ulicama (Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku), Zlatne rukavice (Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac), Moje bivše, moji bivši (Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac), ***Bog Ivač znova (HNK Varaždin), Mindenfela (Kazalište Virovitica), Najbolji prijatelji (Zorin dom Karlovac), Žene (Hrvatski dom Vukovar), Kako su djeca pomogla vilenjaku (Demše/Cimerman), Slavonski triptih (Demše/Cimerman).

Do jubilarnog Virkasa, u devet godina kazališnih susreta, predstave Kazališta Virovitica i njihovih gostiju dosad je vidjelo oko 60.000 posjetitelja, a velik broj zaljubljenika u kazalište domaćini očekuju i ove godine na susretima koji traju do 2. ožujka.

>>M. Hajoš: Virkas je gotov, spremamo veliku koprodukciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije