Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za diskofile

Vinilno reizdanje najvećih hitova epitaf je Majki kakve poznajemo

Hrvoje Horvat
25.01.2022.
u 10:22

CD kompilacija Majki “Greatest Hits Collection” dobila je i svoje dvostruko vinilno izdanje.

Prošlogodišnja CD kompilacija Majki “Greatest Hits Collection” dobila je i svoje dvostruko vinilno izdanje za sve diskofile koji slušanje vinila pretpostavljaju “digitaliji”. Mada je i snimka na vinilu digitalnog porijekla, mastering i zvuk su ipak drugačiji, “blaži” i “humaniji” nego na CD verziji. Bitan podatak, jer glad za vinilima na domaćem tržištu nadilazi i najoptimističnija predviđanja, pa ako ste diskofil, bolje je ploču nabaviti na vrijeme nego čekati da se naklada rasproda.

Primjerice, upravo to dogodilo se ovih dana s “nultom” kazetom Majki koju je davne 1988. objavio Zdenko Franjić na etiketi Slušaj najglasnije, a Šareni dućan nedavno objavio na vinilu i rasprodao u rekordnom roku. Nakon samo par dana čitava naklada snimaka “nulte” postave Majki nestala je iz trgovina, a ovih 18 kasnijih hitova Bareta, Majki i Plaćenika na dvostrukom vinilu pokazuje u što se pretvorio taj vinkovački prototip domaćeg rocka, sastav koji je uz Partibrejkerse ostavio možda najviše traga i sljedbenika na domaćoj rock-sceni unatrag 30 godina. Ili, kako je netko rekao za Velvet Underground i Loua Reeda, “malo je ljudi kupilo njihove ploče krajem šezdesetih godina, ali su svi koji su ih kupili osnovali su bendove”.

Prve albume Majki “Razum i bezumlje”, “Razdor” i “Milost” početkom devedesetih nije kupilo puno ljudi, ali su mnogi koji su ih čuli napravili vlastite sastave. Od Kojota naovamo, spomenimo i aktualni dvojac Šiza, mnogi podsjećaju na početke Majki smjesom visokooktanske svirke i napetih vratnih žila. Od “Vrijeme je da se krene” sve se okrenulo, a ovih 18 hitova iz svih faza karijere Majki pokazuje i zašto. Majke su s “karizmatikom” Goranom Baretom postale ključna pojava domaćeg rocka, a, prema nekim insajderskim vijestima, čini se da se opet dogodilo da su članovi benda dali “otkaz” vođi navale, pa bi “Greatest Hits Collection” mogao postati i epitaf Majki kakve poznajemo na zadnjem albumu “Nuspojave”.

Uz biografiju benda u gatefold pakiranju vinila “Greatest Hits Collection”, s ovitkom “na otvaranje”, dolaze i tekstovi pjesama i download kod za preuzimanje mp3 verzija svih pjesama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije