Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monodrama o Vesni Parun

Vesna Tominac Matačić nadahnuta Vesna Parun

Vesna Tominac Matačić
11.04.2014.
u 14:03

U teatru ITD održana praizvedba predstave "Ja koja imam nevinije ruke"

        “Ja koja imam nevinije ruke” naziv je jedne od posljednjih knjiga Vesne Parun u kojoj je stavila točku na svoj impresivni i ne samo pjesnički opus. I baš je taj naslov glumica snažne osobnosti Vesna Tominac Matačić iskoristila za svoju monodramu o pjesnikinjinu životu. Jednosatnu predstavu satkanu od stihova, ali i pjesnikinjinih autobiografskih sjećanja decentno je i uz puno poštovanja režirao Ivan Leo Lemo koji V. Parun doživljava kao Meštrovićevu kamenu majku iz Povijesti Hrvata. A u predstavi iz koje valja pohvaliti i glazbu Ozrena K. Glasera i Zvonimira Duspera, dominira tema Paruničina obračuna s dvojicom muškaraca. Prvi je otac, kojeg Parunica posprdno zove fra Ante, a drugi njena prva ljubav, Bračanin Pjer kojemu je pisala oproštajno ljubavno pismo koje je postalo jednom od najomiljenijih hrvatskih i ne samo hrvatskih ljubavnih pjesama. I kada na kraju dinamične predstave, zatrpana s četrdesetak plastičnih vreća u koje je stao cijeli život i cijela imovina poetese Vesne Parun, glumica Vesna ispod glasa kazuje tu slavnu pjesmu, poetska inicijacija je potpuna.

Predstavu je isproducirao Zagrebački glumački atelje u suradnji sa Teatrom ITD Kulture promjene Studentskog centra.      

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar sposaric
sposaric
12:04 13.04.2014.

Čestitke glumici, redatelju i svim suradnicima u pripremi ove monodrame. Raduje me uvijek kada čujem da hrvatski književnici, u ovome slučaju Vesna Parun, nalaze svoje mjesto na sceni hrvatskoga glumišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije