Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispraćaj na Šoltu

Vesna Parun ispraćena na Šoltu uz Ujevićev i Dedićev Rastanak

vesna parun (1)
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/14
28.10.2010.
u 13:13

Štovatelji hrvatske pjesnikinje Vesne Parun oprostili su se od nje na zagrebačkom Mirogoju

“Ja nikad ne bih otputovala ni na konju ni na lađi, jer su mi ionako već daleko svi koje htjedoh zadržati blizu. Jer nemam od koga da bježim. I zato jer se plašim povratka”, napisala je Vesna Parun u pjesmi “Kad bi se moglo otputovati”, koju je na mirogojskom ispraćaju velike pjesnikinje recitirao njezin prijatelj Branko Pejnović.

A na put prema Grohotama na Šolti, rodnom mjestu Vesnine majke Antice Mateljan Andreis, legendarnu pjesnikinju koja je umrla u ponedjeljak u Stubičkim Toplicama ispratilo je stotinjak poštovatelja i prvi ljudi hrvatske i zagrebačke kulture. Predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković istaknuo je da je sa stotinjak knjiga Vesna Parun autorica jednog od najimpresivinijih opusa hrvatske književnosti, ali i jedna od najzanimljivijih satiričara hrvatske tranzicije.

– U njezinim pjesmama reinkarnirani su Tin i A. B. Šimić – rekao je Visković. Uz predsjednika Društva hrvatskih književnika Borbena Vladovića, uime Razreda za književnost HAZU, od Vesne se oprostio i Ante Stamać rekavši da je koralj nestvarne ljepote vraćen moru beskonačnog duha.

– Draga Vesna, počivaj u miru – poručio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dok je ministar kulture Božo Biškupić istaknuo da je Vesna napisala neke od najljepših stihova hrvatske književnosti.

Izvan protokola, stihove o majci Desanke Maksimović uz lijes je recitirala beogradska glumica Mirjana Vukojčić. A lijes je potom na put do Splita ispraćen uz Dedićevu verziju Ujevićeve pjesme “Rastanak”. Na ispraćaju su bili i Mani Gotovac, Vesna Biga, Dorta Jagić, Jagoda Zamoda, Nedjeljko Fabrio, Anđelko Vuletić, Jakša Fiamengo...

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
18:49 28.10.2010.

Ostala je proza,ne?

DU
Deleted user
18:56 28.10.2010.

\"Izvan protokola, stihove o majci Desanke Maksimović uz lijes je recitirala beogradska glumica Mirjana Vukojčić.\"

AR
ARIDAN
22:09 28.10.2010.

Zbogom poštovana, počivajte u miru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije