Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hazu

Vesna Parun bila je gigant hrvatske kulture

'10.04.2013., Zagreb - U velikoj dvorani palace Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, odrzan je Pjesnicki recital Ziva rijec Vesne Parun u povodu 91. obljetnice njezina rodjenja. O djelu velike pj
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
10.04.2013.
u 15:39

Recital na 91. rođendan autorice koja ide u red najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća

Vesna Parun ide u red najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća, istaknuo je akademik Ante Stamać

Vesna Parun bila je gigant hrvatske kulture, rekao je na početku recitala posvećenog velikoj hrvatskoj pjesnikinji predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Istaknuo je da se Vesna Parun nije uklapala u institucijske okvire jer je bila slobodarskog duha, no da ju je djelo nadživjelo. Na iznimno posjećenom skupu organiziranom točno na dan kada je prije devedeset i jednu godinu na otoku Zlarinu rođena ta dopisna članica Akademije umrla 2010. godine, njezinu je poeziju nadahnuto čitala Vera Zima, dok je o značaju njezina poetskog opusa govorio akademik i tajnik Razreda za književnost Ante Stamać.

– Jedini prethodnik Vesne Parun bio je Tin Ujević, a ona je bila njegova zakonita nasljednica. Vesna Parun ide u red najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća. Bila je prijestupnica svega dovršenog i najveća metaforičarka hrvatskog jezika. Stekla je silnu popularnost koja je prešla granice domovine. Ona je i veliko ime slavenske književnosti, znam za osamnaest doktorata o njezinu djelu na slavističkim studijima – istaknuo je Stamać. Vesna Parun postala je dopisna članica HAZU (tada JAZU) 11. ožujka 1986. godine. U ljetopisu Akademije tada je napisano da Vesna Parun nije pjesnik jednog pravca, uskog interesa, programa, doktrine, konfesije, te da je za nju svaka pjesma katartična intimna strast i doživljaj, dar čovjeku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije