Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrt legende

Vesna je govorila da će svu imovinu ostaviti prijatelju iz Sirije

Parun (1)
PIXSELL
Autori: mlm, dd
25.10.2010.
u 11:28

Tvrdi to Zdravko Gorički, pomoćni medicinski djelatnik s kojim se Vesna najviše družila u bolnici u Stubičkim Toplicama

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama Vesna Parun boravila je nešto manje od devet godina, od 31. siječnja 2002., kada je u bolnicu došla zbog prijeloma i operacije natkoljenice te problema s kukom. Polovicu troškova njezina boravka i liječenja plaćalo je Ministarstvo kulture, a drugu polovicu Grad Zagreb. Ravnatelj Specijalne bolnice Davor Gredičak rekao nam je da je Vesna Parun bolovala od tumora štitne žlijezde, imala je trombozu vena, a bilo joj je i oslabljeno srce. No, ništa posljednjih dana nije upućivalo na to da će umrijeti, nije se ni na što žalila. Danas smo uspjeli ući i u njezinu sobu broj 109 te smo razgovarali sa Zdravkom Goričkim, pomoćnim zdravstvenim djelatnikom u kojega je Vesna imala najviše povjerenja.

– Nas smo se dvoje nekako najbolje razumjeli. Bila je dosta zatvorena i nepovjerljiva i nije se puno družila s ostalim pacijentima. U svemu što je pisala i govorila bila bi u pravu i ja sam joj to uvijek davao do znanja. Dolazio sam često u bolnicu i poslije radnog vremena kako bih joj pomogao u sređivanju rukopisa, naročito prije objave zbirki pjesama i knjiga za djecu. Ovdje u Stubičkim Toplicama nastalo je desetak zbirki i knjiga za djecu – rekao nam je Gorički. Što će biti s Vesninom ostavštinom?

– Zbog nerazumijevanja s rodbinom poderala je oporuku koju je bila sastavila. Koliko znam, drugu nije napisala, no možda se tu među njezinim papirima u sobi ipak nešto pronađe. Stalno je govorila da će sve ostaviti svom dobrom prijatelju, nekadašnjem sirijskom studentu u Zagrebu, a danas profesoru Adnanu Al Marzukiju. Nadala se da će ga prije smrti uspjeti još jednom posjetiti u Damasku, gdje živi – kaže Gorički. Prema tvrdnji ravnatelja, Vesnina soba bit će zaključena do završetka ostavinske rasprave.

– Ništa od njezinih stvari neće se dirati, a kome će biti dodijeljene, odlučit će sud – tvrdi Gredičak.

Posljedni ispraćaj
Točno je da sam osobno prošle godine razgovarao s pjesnikinjom Vesnom Parun o njezinu posljednjem počivalištu u Grohotama na Šolti, potvrdio nam je načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić. Vesnina majka Antica Mateljan Andreis rođena je Šoltanka i na starom groblju u Grohotama postoji obiteljska grobnica obitelji Mateljan-Andreis. Vesna je u brojnim prilikama spominjala želju da joj grob bude baš na Šolti, uz koju su je vezale lijepe uspomene, o čemu je bio informiran i predsjednik Republike Ivo Josipović.

- Obiteljska grobnica Vesnine obitelji po majčinoj liniji nalazi se na starom groblju koje je zatvoreno već trideset godina, ali mislim da bi se mogao organizirati pokop na njemu - rekao nam je načelnik, koji je i ovog Božića namjeravao posjetiti Vesnu Parun u Stubičkim Toplicama. Za nekoliko dana u Stubičke Toplice na susret s Vesnom trebala je otputovati i zamjenica splitskog gradonačelnika.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
01:47 31.10.2010.

Svu imovinu?

OB
-obrisani-
14:49 25.10.2010.

Kada smo se Gospodja Nasja Boskovic Meyer, nadarena Hrvatska pjesnikinja i Splicanka iz Saint. Louisa, Drzava Missouri, upoznali pocetkom 1990 godine u Hrvatskoj Crkvi Svetog Jeronima (Jure) u Saint Louisu, pozvala me da je posjetim u Splitu i odvela mee u Lukodvodol (Tako nekako se mjesto zove), gdje sam i upoznao Gospodju Vesnu Parun , nisam niti slutio sam da ce taj susret s Vesnom postati jedna od najdrazih slika koji ce zauvijek ostati u mojim sjecanjima. Jer, sjecanja na pjesnikinju Vesnu Parun su sjecanja na zivi kip nase Hrvatske Domovine.

DE
detour
15:17 25.10.2010.

u svojim se pjesmama izrugivala svim hrvatskim lopovima i onima koji unistavaju hrvatsku. od tudjmana do sadasnje HDZ-ove vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije