Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Velimir 
Visković ljutit 
jer je priželjkivao Nagradu Zagreba od 50.000 kuna

Velimir Visković
Davor Višnjić/ PIXSELL
06.06.2014. u 12:00

Odbor Skupštine grada Zagreba za javna priznanja u travnju je od 101 kandidature jednoglasno utvrdio 17 među kojima nije bilo Viskovićeve, ali jest ovogodišnjih laureata

Digla se velika medijska halabuka jer leksikograf, esejist, književni kritičar i urednik te prvi predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković nije dobio Nagradu grada Zagreba.

Na svom Facebook profilu Visković je za nedobivanje nagrade optužio gradonačelnika Milana Bandića. Jer da je Bandić na popis dobitnika stavio jedno drugo ime koje je kandidirala jedna vjerska zajednica.

Samo se po sebi razumije da bi Visković dobio nagradu kao književni pregalac. Zato i ističe da su njegovo nagrađivanje poduprli autoriteti kao što su to akademik Milivoj Solar i predsjednica Hrvatskog centra PEN-a Nadežda Čačinovič.

U medijima se moglo doznati i da bi Visković bio nagrađen unosnom nagradom (50.000 kuna) kao glavni urednik Hrvatske književne enciklopedije čiji je završni svezak, prema podacima Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, objavljen još 2012. godine. Ono što u cijeloj priči čudi jest činjenica da je prva vijest o književnim laureatima Nagrade grada Zagreba objavljena 30. travnja na dobro uređivanim stranicama Hrvatskog društva pisaca.

Još se krajem travnja moglo pročitati da su Nagradu grada Zagreba dobili članovi HDP-a: književna prevoditeljica Giga Gračan te pjesnik i urednik Ervin Jahić. Stoga nije jasno zašto se Visković još početkom svibnja nije pobunio i prokazao sve one koji su sudjelovali u (ne)dodjeljivanju Nagrade grada Zagreba njegovu gospodstvu. A tu je riječ o pravoj gomilici ljudi. Takva je procedura. U nju je uključeno na desetke što stručnjaka, što političara. Još je u ožujku predsjednik Skupštine grada Zagreba, odmjereni Darinko Kosor izjavio da je Odboru Skupštine grada Zagreba za javna priznanja stigla čak 101 kandidatura za Nagrade grada Zagreba! Onda je, također prema medijskim napisima, na sjednici Odbora održanoj u travnju utvrđen popis kandidata za Nagradu grada Zagreba o kojemu je odlučivala Skupština grada Zagreba.

U medijima je pisalo da je Odbor za priznanja jednoglasno donio odluku o sedamnaest kandidata za nagrade, a da su dvojica od njih izabrana na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića. A ta dvojica Bandićevih kandidata su, kako tvrde mediji, Ante Kostelić i posmrtno Aleksander Laslo. Velimir Visković se ne spominje. Ali se spominju Giga Gračan i Ervin Jahić i jedan nimalo nebitan kulturni djelatnik, Bonaventura Duda, jedan od najomiljenijih franjevaca, profesor emeritus, pjesnik, dopisni član HAZU.

Sve da je s popisa nagrađenika nečija moćna ruka i maknula Viskovićevo ime, i Giga Gračan i Bonaventura Duda i Ervin Jahić respektabilna su imena koja su zavrijedila Nagradu grada Zagreba barem koliko i Velimir Visković.

A ako je već Visković doista oštećen nedodjeljivanjem unosne nagrade, onda se nije smjelo dogoditi da o tome javnost obavijesti baš on. Pa trebali su graknuti akademik Solar ili Nadežda Čačinovič koji su bili u stručnom odboru koji je zagrebačkim skupštinarima sugerirao Viskovića za nagradu. Ili je trebao graknuti onaj koji je Viskovića i predložio za Nagradu grada Zagreba. Mogao je svoj protest izraziti i Leksikografski zavod Miroslava Krleže u kojem je Visković zaposlen i koji je izdavač Hrvatske književne enciklopedije. Svi su oni mogli komešati savske vode, jedino Velimir Visković to nije smio. I to ako imalo poštuje svoje kolege Gigu Gračan, Bonaventuru Dudu i Ervina Jahića.

>> Ozbiljan pisac uopće ne hlepi za nagradama i laskama

Komentara 2

BA
balansero
18:12 06.06.2014.

svi bi oni lovu ali nitko ne bi dao postotak.

EP
eduard.pranger
10:05 12.06.2014.

"Ne laje pas zbog sela nego zbog 50.000 kuna." - stara eskimska poslovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije