Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
44. Dani satire Fadila Hadžića

Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu osvojio hit Kerempuha 'Ja od jutra nisam stao'

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/14
27.09.2020.
u 08:41

Posebna nagrada pripala je gostima iz Splita. Stipe Jelaska, Lovre Kondže, Petar Selečić i Luka Šatara, mladi glumci iz predstave Ivane Vuković “Dijete našeg vremena”, u režiji Helene Petković, osvojili su posebnu nagradu za nadahnutu kolektivnu igru

Trijumf Kerempuha. Tako se u dvije riječi mogu sažeti upravo završeni 44. Dani satire Fadila Hadžića. Prvi i najveći uspjeh je što se festival uopće uspio održati u ovoj godini obilježenoj koronavirusom. Doduše prebačen je s lipanjskog na rujanski termin i za ovu je godinu izgubio svoje međunarodni značaj, ali publika je u popularonm kazalištu u Ilici, u gledalištu prilagođenoj epidemijskoj situaciju upijela vidjeti deset predstava, koje je za festival izabrala Željka Turčinović.

A na takvom, nazovimo ga korona, izdanju festivala Satiričko kazalište Kerempuh doslovno je pomelo konkurenciju. Velika nagrada Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, koju je na svečanoj dodjeli nagrada uručio glavni urednik Večernjaka Dražen Klarić, pripala je predstavi “Ja od jutra nisam stao”, velikom hitu ovog kazališta. Štoviše autorica djela Una Vizek, koja je za ovaj tekst 2017. godine dobila Nagradu Marina Držića, nagrađena je i na 44. Danima satire za najbolji tekst, a ta je predsatva dobila i dvije glumačke nagrade. Jerko Marčić je dobio Nagradu Ivo Serdar za ulogu koju je publika najbolje prihvatila, dok je Marko Makovičić nagrađen Nagradom za najbolju sporednu mušku ulogu.

Još dvije nagrada s ovogodišnjih Dana satire ostaju u Kerempuhu: Nagradu za najbolju režiju osvojila je mlada redateljica Marija Pejnović za režiju “Bilježnice Robija K.” Viktora Ivančića, a Nagradom za najbolju žensku ulogu nagrađena je Linda Begonja za uloge mame Robija K. i ulogu učiteljice Smilje. Nagrada za najbolju mušku ulogu, koja nisi ime Mladena Crnobrnje Gubenka pripala je Draženu Šivaku za monodramu Darija Foa “Mister Buffo” koju je režirala Leea Delong, u produkciji Grupe i Triko cirkus Teatra.

Na 44. Danima satire sudjelovao je i HNK Zagreb s predstavom “Tri sestre” autorskim projektom Bobe Jelčića po motivima slavnog istoimenog djela A: P. Čehova. Toj su predstavi pripale dvije nagrade. Nagradu Sabrija Biser mladom glumcu do 28 godine dobio je Ugo Korani za ulogu Veršanina, dok je Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu pripala Nini Violić za ulogu u Olge u toj istoj predstavi.

Posebna nagrada pripala je gostima iz Splita. Stipe Jelaska, Lovre Kondže, Peta Selečić i Luka Šatara, mladi glumci iz predstave Ivane Vuković “Dijete našeg vremena”, u režiji Helene Petković, osvojili su posebnu nagradu za nadahnutu kolektivnu igru.

O svim je nagradama odlučio Ocjenjivački sud u kojem su bile: Dijana Vidušin, glumica i predsjednica žirija, Tamara Damjanović, redateljica i Bojana Radović, urednica i kazališna kritičarka Večernjeg lista.

Nakon svečane dodjele nagrada 44. Dani satire Fadila Hadžića završeni su koncertom Maje Posavec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije