Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama Slavoja Žižeka

Veliki uspjeh zagrebačke "Antigone" u Belgiji

31.01.2020.
u 11:21

HNK je Žižekovu "Antigonu" praizvedenu prije tri mjeseca, i radio u koprodukciji s Théâtre de Liège i s kazališnom kućom iz Modene Emilia Romagna Teatro Fondazione

S početkom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije započeo je i posebno skrojen europski program Hrvatskog narodnog kazališta, a u sklopu tog programa predstava “Antigona”, u obradi Slavoja Žižeka i režiji Angele Richter, izvedena je u utorak i srijedu u belgijskom gradu Liègeu.

Gostovanje se pokazalo kao veliki uspjeh, belgijska publika u Liègeu odlično je reagirala na Žižekovu obradu Sofoklove tragedije i na scenski nastup Ive Mihalić, Mislava Čavajde i drugih. HNK je ovu predstavu, praizvedenu prije tri mjeseca, i radio u koprodukciji s Théâtre de Liège i s kazališnom kućom iz Modene Emilia Romagna Teatro Fondazione. Europski program u HNK nastavlja se već sljedeći tjedan gostovanjem predstave “Sopro” u režiji Tiaga Rodriguesa i izvedbi portugalskog nacionalnog kazališta D. Maria II, a Balet HNK gostuje 8. veljače u Lisabonu, u kazalištu Teatro Camoes, s predstavom “Smrt u Veneciji”, s kojom su već prošlog tjedna nastupili u Mađarskoj državnoj operi Erkel u Budimpešti i s kojom odlaze i u Sankt-Peterburg, u slavni Tovstonogov Boljšoj, 6. i 7. travnja.

U Bruxellesu, epicentru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, HNK gostuje s predstavom “Tri sestre” krajem ožujka na sceni Bozar. Festival Svjetskog kazališta, koji se inače u HNK u Zagrebu održava u rujnu, ove je godine pomaknut tako da se poklapa s prvim polugodištem i vremenom hrvatskog predsjedanja u EU pa na scenu HNK dolazi i predstava “Drugi” u režiji belgijske umjetnice Anne-Cécile Vandalem.

Riječ je o predstavi o strancu koji dolazi u neko selo u posljednjoj zemlji u Europi koja prestaje davati azil, a pitanja koja otvara itekako su relevantna i za Europu, koja se još nije oporavila od političkih šokova migrantske krize, i za Hrvatsku kao zemlju s najduljom vanjskom granicom EU koja, čini se, iza kulisa vodi politiku odbijanja azilanata i migranata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije