Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kratki igrani film

Veliki uspjeh Ištvančićeva filma Ničija zemlja (NO MAN'S LAND)

Ničija zemlja
Foto: Promo
1/3
27.01.2017.
u 14:48

Kratki igrani film "Ničija zemlja" (NO MAN'S LAND) redatelja Branka Ištvančića koji je snimljen u produkciji Artizana filma i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra bilježi veliki uspjeh nakon sudjelovanja na Karama filmskom festivalu za ljudska prava u Jordanu. Ravnatelj festivala Sawsan Darwaza i umjetnički ravnatelj Ehab Al Khatib, izvijestili su nas kako je naš film izabran i preveden za prikazivanje u 22 zemlje sa arapskog govornog područja. U tom smislu, naš film će biti uključen u regionalnu mrežu arapskih filmskih festivala specijaliziranih za ljudska prava (ANHAR), koja se zalaže za ljudska prava i povezuje stvaraoce u području filma i ljudskih prava u arapskoj regiji. Uključivanje našeg filma u ovakvu mrežu omogućit će da film vidi publika na velikom platnu u programu 5 najvećih festivala o ljudskim pravima koji se održavaju u arapskom svijetu.

Ištvančićev film premijerno je prikazan na Motovun film festivalu prošle godine u selekciji kratkog filma, a sudjelovao je u programu više svjetskih festivala kao što su primjerice festival kratkog filma u Tangeru u Maroku, Ismailiji u Egiptu i drugima.

Radnja filma događa za vrijeme rata u BiH. Pratimo pripadnike HVO-a koji odlaze do porušene kavane, koja se nalazi između crte razgraničenja s Armijom BiH, u potragu za pićem. Tamo uspiju zarobiti i prepoznati dojučerašnje susjede. Ovaj film usredotočen je na dočaravanje mučne atmosfere primirja dviju zaraćenih strana, kao svojevrsni protest protiv rata.

Na temelju trogodišnje suradnje Media deska Hrvatske s najvećim i najprestižnijim međunarodnim festivalom kratkoga filma u Clermont-Ferrandu, unutar kojeg se odvijao europski koprodukcijski forum posvećen kratkomu filmu Euro Connection u 2013. godini jedini hrvatski projekt koji odabran za pitching je bio naš film koji u početku nosio naslov "Ponoćno sivo" prema priči Josipa Mlakića, a nakon realizacije prikazuje se pod naslovom "Ničija zemlja" (NO MAN'S LAND).

U filmu su zapažene uloge ostvarili glumci Nikša Kušelj, Aleksandar Bogdanović, Đorđe Kukuljica, Jasmin Telalović i Slaven Knezović. Direktor fotografije je Branko Cahun, scenograf Zvonko Sarić, kostimografkinja Felicita Glavaš, majstorica maske Bianka Žugelj, montažer Silvije Magdić, producentica Irena Škorić, a glazbu je skladao Dalibor Grubačević.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije