Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZKM

Veliki rat kao lajtmotiv isprepletenih životnih priča

Janje
Foto: zkm
1/2
13.09.2014.
u 17:07

Jedan sasvim specifičan susret s poviješću u predstavi “Janje”

        Predstava “Janje” nastala je u koprodukciji MESS-a, ZKM-a i BITEF-a, i to kao dio trilogije “Stoljeće jedne porodice”, od četvrtka igra u ZKM-u. Referira se na ZKM i njegovu malu dvoranu Miško Polanec zvanu “Janje” budući da je zgrada kazališta svojevremeno bila svratište “K janjetu”. Četvero glumaca igra uloge voditelja svratišta, spremačice, njezina sina i njegovih prijatelja te medicinske sestre koja je 1914. dobila čin kaplara i tako postala senzacijom – odreda stvarnih ljudi o čijem postojanju svjedoče novinski tekstovi, dopisnice, fotografije...

Njihove priče se isprepliću, no ostaje nejasno u kojoj su mjeri odnosi dokumentarni, odnosno fikcija. Predstava govori o povijesti Zagreba i njezinim stanovnicima, a publika kroz uloge koje tumače Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Enes Salković i Vedran Živolić uspijeva proživjeti beznađe Velikog rata.

Predstava će igrati neovisno o ostale dvije koprodukcijske predstave koje se izvode u Sarajevu i Beogradu u prosincu i siječnju. Trilogija će zagrebačku premijeru imati u siječnju, a "Janje" čija je autorica Jelena Kovačić, a redateljica Anica Tomić, u ZKM-u će igrati kao zasebna cjelina upravo stoga što se odnosi na prostor kazališta.    

>> Ksenija Marinković v.d. ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih

>> Dubravka Vrgoč: Provest ću reviziju poslovanja HNK Zagreb

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije