Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobjednici ZagrebDoxa

Veliki pečat filmu o sukobu i narušenim tradicijama u Gruziji

ZagrebDox
Foto: ZagrebDox
1/3
04.03.2017.
u 21:28

Najboljim mladim autorom do 35 godine proglašen je srpski redatelj Ognjen Glavonić, čiji je film osvojio dvije festivalske nagrade

Potakli su nas na razmišljanje što učiniti s ostacima maestralnih umjetničkih djela koja kao memorabilije NOB-a više nitko, očito, ne želi, kakva budućnost čeka tinejdžere, koliko nam je budna ekološka svijest, kako bismo se osjećali da jednog dana stojimo ispred pogranične žice... Iza nas je tjedan sjajnih dokumentaraca prikazanih u izboru ovogodišnjeg ZagrebDoxa čiji je finale revijalno okončan jučerašnjim proglašenjem pobjednika.

Iskrivljen odraz svijeta

Veliki pečat za najbolji film iz međunarodne konkurenciji žiri, u sastavu Snježana Tribuson, György Báron i 
Fabrizio Grosoli, dodijelio je “Zasljepljujućoj svjetlosti sutona” gruzijske redateljice Salomé Jashi. U središtu tog pseudoetnografskog portreta jedne zajednice u Gruziji mala je gradska televizija. Način života zajednice određen je običajima i tradicijama, no iskrivljen odraz modernog svijeta već je prodro u kolektivnu svijest. Tu je najvažnije predstaviti se u najboljem mogućem svjetlu. Filmski kaleidoskop likova, mjesta i događaja otkriva život te male zajednice i njezinih hibridnih vrijednosti. Kao Vergilije iz Danteove Božanstvene komedije, Dariko, jedina zaposlenica gradske televizije, vodi gledatelja na put kroz trenutke otkrivenja svoje zajednice.

Posebno priznanje pak u međunarodnoj konkurenciji dobili su “21 x NEW YORK” poljskog redatelja Piotra Stasika i “Pričest” također poljske redateljice Anne Zamecke.

Veliki pak pečat za najbolji film iz regionalne konkurencije dobila je “Dubina dva” srpskog redatelja Ognjena Glavonića, a odluku je donio regionalni žiri koji čine Martijn te Pas, Marion Döring i Ademir Kenović. “Dubina dva” je dosad neispričana priča o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda koja svjedoči sedamnaest godina starim zločinima. Meditativnim i hipnotizirajućim slikama, ali i osobnim svjedočanstvima subjekata, redatelj Ognjen Glavonić utječe na gledateljevu mogućnost da sam sastavi priču te daje glas onima koji ga dotad nisu imali.

Posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji pripala su filmovima “#njihovemačketakođer” austrijske redateljice Lisbeth Kovacic i bugarskim “Seljanima” Cvetana Dragneva.

Objektivnost redatelja

Nagradu Mali pečat za najbolji film mladog autora do 35 godina dobio je film “Dubina dva”, tako i drugi put nagrađenog redatelja Ognjena Glavonića. Posebno priznanje autoru do 35 godina otišlo je “Bliskim vezama” Poljakinje Zofije Kowalewske i filmu “Sveti bože” Ruskinje Vladlene Sandu.

Filmom koji na najbolji način promiče ljudska prava proglašen je također ruski “Sveti bože”, nagradu za najbolji film koji govori o problemima mladih odnio je pak iranski “Snovi bez zvijezda” iranskog redatelja Merhdada Oskouei, a o toj nagradi odlučili su učenice i učenici XIII. gimnazije u Zagrebu. “Nagrada mojoj generaciji”, koju dodjeljuje osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski filmu autora svoje generacije, pripala je uratku “Déjà vu” danskog redatelja Jona Banga Carlsena. Priča je to koja počinje prije mnogo godina, u redateljevu djetinjstvu, kada je kao dječak počinio strašan čin koji ga i danas opsjeda.

U filmu propituje u kojoj mjeri redatelj zadržava objektivnost i anonimnost iza kamere što je na neki način problematika svih dokumentaraca koje smo na festivalu gledali proteklog tjedna.

>>Zbog dokumentaraca ne izlaze iz kina

>>Zbog velikog interesa sedam repriza na Zagrebdoxu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije