Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
on line festival

Veliki filmski festivali zajedno u borbi protiv koronavirusa

18.03.2020.
u 11:50

Inicijativu je pokrenuo selektor Venecijanskog filmskog festivala koji je trenutno i sam u karanteni, a na web stranici Talking shorts svaki tjedan objavljivat će se 7 besplatnih kratkih filmova distopijske tematike.

Snažnim naporima kulturne zajednice diljem svijeta u vremenu kada je većina nas osuđena na samoizolaciju, pridružio se i novi ad hoc online filmski festival My Darling Quarantine.

Motovun među najvećima

Osnovan na inicijativu selektora kratkog programa Venecijanskog filmskog festivala Enrica Vannuccija, taj će online filmski festival svakog tjedna objavljivati po sedam distopijskih kratkih filmova za besplatno gledanje i glasanje.

– Želimo nastaviti birati kratke filmove, jer to je ono što najbolje znamo, a istovremeno pomoći zajednici koja se bori s ovom nevoljom – rekao je Vanucci, koji se trenutno nalazi u karanteni u Italiji. Njegovoj inicijativi odmah su se priključili i organizatori nekih od najvažnijih europskih filmskih festivala poput Berlinalea, Cannesa i Locarna te hrvatski Motovun film festival. Njihovu programu pridružena je i crowdfunding kampanja, a polovica prikupljenih sredstava bit će donirana Liječnicima bez granica koji neumorno rade na očuvanju javnog zdravlja te sprječavanju širenja virusa u izbjegličkim kampovima i drugim rizičnim i ranjivim skupinama. Druga polovica namijenjena je oporavku kulturne scene, institucijama i kulturnim djelatnicima koje je osobito uzdrmala pandemija koronavirusa, ostavivši ih bez prihoda na neodređeno vrijeme.

Festival je krenuo u ponedjeljak, trajat će do kraja krizne situacije, a ”održava” se na stranicama online filmskog magazina Talking shorts.

– Presretni smo zbog nevjerojatnog odaziva selektora festivala i filmaša koji su nam velikodušno dali dopuštenja za prikazivanje filmova. Znamo i da su mnogi otkazani projekti bili primorani prebaciti se na online platforme. Mi smo željeli napraviti nešto malo drukčije - zbog toga smo odabrali distopijsku temu - i tako nadopuniti vrijedan rad brojnih drugih festivala i organizacija – objasnila je Emilia Mazik iz Talking shortsa ovu inicijativu.

Razglednice s kraja svijeta

Ovaj tjedan, među sedam distopijskih kratkiša na njihovoj web stranici, možete pogledati i “Razglednice s kraja svijeta” grčkog redatelja Konstantinosa Antonopoulosa, film o obiteljskom godišnjem odmoru koji prekida apokalipsa, “Dan kad je nestalo graha”, Islanđanke Guðný Rós Þórhallsdóttir o životu nakon zombi-apokalipse te “Bon Appetit”, neobičan film albanskog redatelja Erenika Beqiria.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije