Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Ljubavnici i despot”

Velika filmska otmica u režiji samog Kim Jong-ila

Foto: RESTART
1/2
06.12.2017.
u 15:18

Dokumentarac o osam godina zatočeništva redatelja i glumice koji su bili prisiljeni snimati filmove za diktatora

Sredinom prošloga stoljeća južnokorejska glumica Eun-hie Choi bila je na vrhu svijeta: hodala je crvenim tepihom filmskog festivala u Berlinu, družila se s Marilyn Monroe, sa suprugom i slavnim redateljem Shin Sang-okom posvojila je dvoje djece...

Godine 1978. sudbina joj je izmaknula tlo pod nogama: zbog Shinove nevjere razvela se od supruga pa otputovala u Hong Kong, na dogovor o novom glumačkom angažmanu. I tamo je netragom nestala. Priča koja slijedi nevjerojatnija je od bilo kojeg filma, a nedavno je i sama pretočena u dokumentarac “Ljubavnici i despot” koji će večeras u 18 sati igrati na Human Rights Film Festivalu u zagrebačkom kinu Europa, a već sutra iz Splita kreće njegova distribucija po hrvatskim nezavisnim kinima.

U filmu koji je već izazvao ogromnu pozornost svjetskih medija Eun-hie Choi prisjeća se kako su je u Hong Kongu ‘78. oteli sjevernokorejski agenti, na osobnu zapovijed “Dragog vođe” Kim Jong-ila, koji je poželio revitalizirati filmsku industriju Sjeverne Koreje. Nestanak slavne glumice nije prošao neopaženo: njen tada već bivši suprug dao se u grozničavu potragu za njom, da bi i sam završio otet i zatočen u Pyongyangu!

Na temelju rijetkih arhivskih videosnimki te audiozapisa razgovora s diktatorom koje su kriomice snimali oteti filmaši, film “Ljubavnici i despot” rekonstruira čak osam godina zatočeništva tijekom kojih su Eun-hie Choi i Shin Sang-ok u Sjevernoj Koreji snimili najmanje 17 filmova te postali intimusi vlastitog otmičara, koji im se često povjeravao.

– Kad ulazi u moju sobu, zaštitari ostaju vani. Slijepo me obožava. Nikad ga ne bih mogao izdati – govori oteti redatelj na jednoj od snimki, jezovito ilustrirajući moć stockholmskog sindroma koji su tijekom zatočeništva razvili iznova zaljubljeni supružnici.

U zadnjim godinama njihova zatočeništva, za koje su mnogi vjerovali da je zapravo dragovoljni boravak u Pyongyangu, inicijalnu torturu zamijenio je život na (za sjevernokorejske standarde) visokoj nozi. U to vrijeme snimili su i film “Sogum” koji im je 1985. godine donio nagradu za najbolju glumicu i nominaciju za najbolji film na filmskom festivalu u Moskvi! Potaknut uspjesima, Kim Jong-il sve ih je češće puštao da putuju kao izaslanici kulture njegova naroda.

Tijekom jednog od takvih putovanja pobjegli su od svojih uznika: sa sobom su ponijeli prepun kovčeg snimki na temelju kojih su zapadnjaci 1986. godine prvi put čuli kako zvuče glas i razmišljanja diktatora najizoliranije zemlje na svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije