Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturna diplomacija

Velebna Palača umjetnosti na Dunavu kao ambasada RH

'                               '
''
27.06.2013.
u 16:33

Zagrebačka filharmonija podbacila, solistice Valentina Fijačko i Helena Lucić Šego u Mađarskoj su osvjetlale obraz Hrvatske

Nakon nastupa Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a u Bruxellesu uoči Dana državnosti, dan nakon praznika u Budimpešti se dogodila još ljepša i brojem sudionika veća demonstracija kulturne diplomacije. U velebnoj budimpeštanskoj Palači umjetnosti u organizaciji hrvatskog veleposlanstva u Republici Mađarskoj gostovao je orkestar Zagrebačke filharmonije, pokrovitelji su bili predsjednici obje države, a financijsku podršku dali su Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb te brojni hrvatski i mađarski sponzori.

Hrvatska i Višegradska skupina

Diplomatski preludij glazbenoj večeri dogodio se u mađarskom Ministarstvu vanjskih poslova gdje je predstavljena zajednička deklaracija o suradnji na svim poljima Hrvatske i zemalja Višegradske skupine koju čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Visoki predstavnici tih zemalja, kao i čitav diplomatski zbor Budimpešte preselio se potom u Palaču umjetnosti pred kojom su se vijorile zastave Mađarske, Europske unije i Hrvatske. Veličanstven nov kompleks na obali Dunava u kojem je smješteno nekoliko kapitalnih mađarskih kulturnih institucija doista je te večeri bio pretvoren u najljepše moguće kulturno i diplomatsko predstavništvo Republike Hrvatske čiji je veleposlanik Gordan Grlić Radman srdačno dočekivao i pozdravljao goste na prijemu na koji se, kao i na koncert, odazvalo preko tisuću ljudi.

Nakon što je orkestar pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja odsvirao hrvatsku i mađarsku himnu, na pozornici su lijepe riječi jedni drugima, kao i svima nama u Hrvatskoj, uputili najprije mađarski, pa poljski ministar vanjskih poslova, koji su se tog dana izmijenili u predsjedanju Višegradskom skupinom, te hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljanić.

Izvrstan mađarski zbor

Pod geslom \"Mađarska pozdravlja, Hrvatska zahvaljuje!\" koncert je počeo Simfonijskim kolom Jakova Gotovca, a kao znak pažnje domaćinima potom su izvedeni Kodalyjevi Plesovi iz Galante. U drugom dijelu večeri dobra kulturna diplomacija došla je do izražaja i u sastavu izvođača. U koncertnoj dvorani koja nosi ime Bele Bartoka Zagrebačkoj filharmoniji pridružio se izvrstan Mađarski nacionalni zbor koji djeluje pod okriljem Mađarske nacionalne filharmonije, a uz hrvatske solistice Valentinu Fijačko i Helenu Lucić Šego, koje su osvjetlale glazbeni obraz Hrvatske, nastupili su mađarski tenor Attila Fekete i bas Istvan Racz. Nažalost, u izvedbi Beethovenove Devete simfonije, a osobito u prva tri stavka, naš se orkestar, najblaže rečeno, nije proslavio, no to nije previše smetalo ipak većim dijelom neredovitoj koncertnoj publici koja je sve na kraju pozdravila dugim i srdačnim pljeskom. Što se diplomacije i protokola tiče, bila je to nadasve uspješna večer za Hrvatsku, a filharmonijski orkestar će priliku za popravljanje glazbenog dojma imati već 1. srpnja na još jednom sličnom slavljeničkom koncertu u Beču.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije