Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dar

Večernji te vodi na predstavu Erasmus!

Večernji te vodi na predstavu Erasmus!
Foto: https://nowyteatr.org/
22.11.2019.
u 16:51

PREDSTAVE EUROPSKOG ANSAMBLA – „Erasmus“ i „Imaginarna Europa“ u ZKM-u

ERASMUS – portret Erazma Roterdamskog, oca europskog humanizma

Ima li još prostora za humanističke ideje kada govorimo o budućnosti Europe? Možemo li još vjerovati u duhovni pakt koji je postavio Erazmo Roterdamski s punom i, vjerojatno, naivnom vjerom u odgovornost prema višim idealima? Jesmo li još sposobni za politički i društveni angažman, za gradnju zajednica u kojima je jedini kriterij inkluzije pripadnost ljudskom rodu? Mogu li studenti programa razmjene Erasmus, koji je naziv dobio u čast tom velikom renesansnom misliocu, imati ulogu misionara koji pronose vjeru u Europu, tu prekrasnu utopiju, ili su oni zajednica za sebe s potpuno drugim ciljevima? Dopiru li još do nas Erazmove riječi? 

Glumci: Jaśmina Polak, Jan Sobolewski, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Tina Orlandini, Adrian Pezdirc

Predstava je nastala u sklopu dvogodišnjeg projekta Europski ansambl, pod umjetničkim ravnanjem Olivera Frljića. Uz Staatstheater Stuttgart u projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladih, koje nastavlja tradiciju međunarodne suradnje i prezentacije nacionalne kulture u međunarodnom kontekstu. Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja, a formiraju ga glumci triju navedenih ansambala koji u suradnji s trima redateljima stvaraju po jednu predstavu u gradovima sjedištima kazališta uključenih u projekt (Stuttgart, Zagreb, Varšava). Nastale predstave bit će prikazane u svakom od tih triju gradova u obliku mini-festivala u kazališnoj sezoni 2019/2020.

Predstava Vječni malograđanin u režiji Anestisa Azasa premijerno je izvedena u listopadu 2019. u Zagrebačkom kazalištu mladih. Druge dvije predstave nastale u okviru projekta, Erasmus i Imaginarna Europa, premijerno izvedene u Varšavi i Stuttgartu, u studenom može pogledati i zagrebačka publika.  Predstava Erasmus, redateljice Anne Smolar, na programu je 28. studenog u 20 sati, a Imaginarna Europa 30. studenog u 20 sati.

Večernjak daruje 2x2 karte za predstavu Erasmus, a sve što trebaš je odgovoriti na naše nagradno pitanje. Nagradni natječaj traje do utorka, 26. studenoga u 12 sati.

Fill out my online form.
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije