Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEETHOVENplus

Večeras počinje sjajan festival nastao iz ljubavi prema HGZ-u i Beethovenu

Foto: HGZ
14.09.2020.
u 14:24

Kajana Pačko okupila je ekipu sjajnih glazbenika u kojoj su Petrit Çeku, Martina Filjak, maestro Ivan Repušić i mnogi drugi, a njihove donatorske koncerte za obnovu HGZ-a možete uživo gledati i na internetu

Velika oštećenja koja je proljetos u potresu pretrpjela zgrada Hrvatskoga glazbenog zavoda izazvala su među glazbenicima i ljubiteljima glazbe najprije šok i tugu, ali i mobilizaciju. U Hrvatskoj gotovo da nema glazbenika koji nije na ovaj ili onaj način emotivno vezan uz najstariju zagrebačku i hrvatsku glazbenu instituciju, kolijevku i sveukupnog glazbenog školstva i glazbenog života. Mnogi su poželjeli dati svoj prilog što bržoj obnovi dragog nam "Glazbenjaka".

Među njima su bili i pijanistica Martina Filjak, gitarist Petrit Çeku i violončelistica Kajana Pačko, svi troje na svjetskoj glazbenoj sceni uspješni i renomirani virtuozi. Oni su početkom svibnja, svirajući svatko iz svog doma, priredili donatorski e-koncert.

- Nakon tog koncerta obratila mi se ravnateljica HGZ-a Romana Matanovac Vučković s prijedlogom da se u sljedećoj sezoni, kada HGZ opet otvori vrata i publici, priključim organiziranju niza sličnih donatorskih koncerata, a ja sam brzo došla na ideju da to bude jedan festival, i to posvećen Ludwigu van Beethovenu u prigodi 250. godišnjice njegova rođenja. Taj jubilej obilježen je i u Hrvatskoj nizom koncerata, ali nije mu posvećen nijedan čitav festival, pa mi se činila dobrom ideja da to spojimo s akcijom prikupljanja pomoći za obnovu HGZ-a – rekla nam je danas Kajana Pačko odmah po dolasku u Zagreb iz Leipziga u kojem živi.

- Odmah sam krenula nazivati svoje drage prijatelje i kolege i svi su smjesta pristali – govori sjajna violončelistica koja je okupila sjajnu ekipu i iz ljubavi prema Hrvatskom glazbenom zavodu napravila festival koji će biti veliki dobitak za glazbeni život uzdrman pandemijom korone i epidemiološkim mjerama.

Kao što je HGZ točka spajanja hrvatskih glazbenika s velikom europskom glazbenom tradicijom, tako i festival pod naslovom BEETHOVENplus uz djela giganta europske glazbe donosi i skladbe hrvatskih autora. Već prvi koncert večeras, 14. rujna, s početkom u 20 sati, na pozornicu HGZ-a dovodi sjajne hrvatske zvijezde međunarodnog ugleda i sjaja. To su pijanistica Martina Filjak i dirigent Ivan Repušić te Festivalski orkestar sastavljen mahom od ponajboljih glazbenika Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a. Osim Beethovenovog Trećeg klavirskog koncerta u obradi za klavir i gudački orkestar, na programu je i suita za gudače "Pintarichiana" koju je Boris Papandopulo posvetio orguljašu i skladatelju Fortunatu Pintariću.

Zbog epidemioloških mjera u sam auditorij HGZ-a smije ući samo 120 slušatelja, ali će se zato večerašnji i svi ostali koncerti festivala, koji traje do 24. rujna, moći gledati i slušati i u izravnim internetskim prijenosima. Sve detalje o programima i linkovima na kojima možete kupiti ulaznice i pratiti live-streaming koncerata lako je naći na internetskim stranicama Hrvatskoga glazbenog zavoda (www.hgz.hr) ili na Facebooku gdje HGZ također ima vrlo informativan i neprestano ažuriran profil.

U narednim večerima nastupaju redom izvrsni glazbenici: saksofonisti Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak okupljeni u Papandopulo kvartet, majstor gitare Petrit Çeku, bas-bariton Krešimir Stražanac s pijanistom Danijelom Detonijem, pijanist Ivan Krpan s violinistom i bratom Martinom Krpanom i Zagrebački puhački trio u sastavu Dario Golčić, Bruno Phillip i Žarko Perišić. Festival misli i na najmlađu publiku i glazbenike, pa će u subotu, 19. rujna, u 10.30 biti priređena glazbena matineja za djecu do 5 do 12 godina pod naslovom "Dobro jutro, gospodine Beethoven", a 23 rujna u 17 sati uz Klavirski trio Eusebius predstavit će se najbolji učenici Glazbene škole Pavla Markovca.

No, u vrijeme kada su svi koncerti u svijetu, pa tako i kod nas, skraćeni, treba osobito istaknuti i jedan pravi cjelovečernji program festivala BEETHOVENplus. To je koncert 18. rujna za koji je Kajana Pačko okupila sjajnu deseteročlanu ekipu koja će kronološkim redom odsvirati svih pet Beethovenovih sonata za violončelo i klavir. Tu rijetku priliku da se uživo u istoj večeri čuje tih pet kompozicija publici će priuštiti violončelisti Zita Draušnik, Vid Veljak, Branimir Pustički, Latica Anić i Kajana Pačko te pijanisti Nadia Varga Modrić, Dora Iveković, Petra Gilming, Krešimir Starčević i Danijel Detoni.

Naravno, svi navedeni glazbenici nastupaju besplatno, a sav prihod od ulaznica ide za obnovu HGZ-a.

- Do sada smo sanirali krov i zidove u dvoranama i hodnicima i polako i dalje popravljamo tako da zradu održavamo u funkciji i sigurnom za publiku i umjetnike. Vrijednost tih radova je oko 800 tisuća kuna. Donacijama smo skupili već skoro 450 tisuća kuna, izvođači radova su nam poklonili više od 250 tisuća kuna u obliku izdašnih popusta, a očekujemo da ćemo se uključiti u sredstav koja će biti na raspolaganju iz EU-fondova za refundaciju troška hitne sanacije – rekla nam je Romana Matanovac Vučković, objasnivši potom kako se to uklapa u dugoročne planove. 

- Cjelovita obnova od potresa mora se raditi u okviru temeljite obnove i rekonstrukcije kao i tehničkog opremanja cijele zgrade. Projekt razvija arhitekt Roman Šilje i mi krećemo u proces nabavljanja svih dozvola za te zahvate, što je samo po sebi trošak procjenjen na oko dva milijuna kuna. Kad napravimo projekt i ishodimo dozvole idemu u traženje ozbiljnih sredstava iz svih dostupnih linija financiranja za kulturna dobra. Radit će se u fazama, kako bismo bismo održali zgradu u funkciji, a ukupna sredstva za cjelokupnu obnovu, rekonstruciju i modernizaciju premašuju sto milijuna kuna. Ambiciozni smo, vjerujemo da ćemo uspjeti i nadamo se da će 200. godišnjicu postojanja HGZ dočekati potpuno obnovljen – kaže agilna ravnateljica ove važne građanske institucije.

A mi ćemo dodati da HGZ to svakako zaslužuje i da je sada red da se potporom i prilozima iskaže današnja gospodarska, politička i kulturna zagrebačka elita te tako pokaže da je dostojan nasljednik onih Zagrepčana koji su 1827. utemeljili ovu kapitalnu hrvatsku kulturnu udrugu i instituciju.

Ono što veseli, ohrabruje i daje dobar primjer su toliko brojni mali prilozi za obnovu koje su do sada uplatili, svatko prema svojim mogućnostima, ljubitelji glazbe i HGZ-a. Od do sada prikupljenih donatorskih 450 tisuća kuna, oko polovice čine upravo ti mali prilozi, a za pohvalu su i oni ostali koji su uplaćivali veće pojedinačne priloge, od pet tisuća kuna pa sve do 15 tisuća dolara.

Upute kako možete postati donator HGZ-a također ćete naći na adresi www.hgz.hr, a savršena prigoda za to je kupnja ulaznica za festival BEETHOVENplus.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije