Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Večeras online proslava 20. rođendana Cantus Ansambla, prijenos pratite na portalu Vecernji.hr

Cantus Ansambl
Vedran Metelko
20.04.2021.
u 16:41

Već 20 godina suvremena glazba u Hrvatskoj, posebno ona hrvatskih autora, živi, diše i komunicira kroz jedinstven kolektiv kreativnih pojedinaca – Cantus Ansambl. Ansambl je to iznikao 2001. godine u okviru Muzičkog biennala Zagreb i u okrilju HDS-a, iz dugogodišnje potrebe za sastavom koji će kontinuirano i predano skrbiti o suvremenoj glazbi, njezinim autorima, promovirati ih i prezentirati, „kod kuće“ jednako kao i u inozemstvu.

U godini osnutka Cantus Ansambla, njegov je osnivač i umjetnički ravnatelj, Berislav Šipuš, svome ansamblu ovim riječima otvorio put: „Cantus je i… želja da suvremenoj glazbi pristupimo s visokim izvođačkim i profesionalnim kriterijima, to je želja za otkrivanjem Novog i Nepoznatog, ona nas je i sastavila u zajedništvo. I želimo da to Putovanje, koje upravo započinje, bude koliko je moguće zanimljivo, da potraje što dulje i da uvijek bude ispunjeno Znatiželjom i Čuđenjem…“.

Traganje za nepoznatim nikada nije posustalo, a svojim entuzijazmom i posvećenošću ansambl uporno započinje nove priče i osvaja uvijek nove vrhunce. Gledajući unazad, u trenutku 20. rođendana ansambla, posve je jasno kako u svojoj temeljnoj misiji nije tek uspio, nego je otišao i korak dalje, pokazavši se kao nezamjenjiv i uistinu neophodan čimbenik hrvatske kulture.

Cantus Ansambl svoj će 20. rođendan proslaviti ondje gdje je i započeo njegov put, na Muzičkom biennalu Zagreb, koncertom koji možete pratiti večeras od 21 sat u izravnom prijenosu na portalu Večernjeg lista (zbog epidemioloških ograničenja koncert se održava bez publike).

Repertoarnu osovinu ansambla Berislav Šipuš fokusirao je na dijalog dvaju uzbudljivih stoljeća u kojima se glazbene pustolovine ne kreću sigurnim rukavcima, nego putovima istraživanja mnogolikosti zvukova. Otpočetka je poticao narudžbe novih skladbi hrvatskih i inozemnih autora, reinterpretaciju antologijske literature 20. stoljeća, ali i usmjeravanje svjetla prema vrijednim, često manje izvođenim opusima. Koncertni ciklus Cantus Ansambla, jedini te vrste na hrvatskoj kulturnoj sceni, postao je tako istinska škola povijesti i suvremenosti Nove glazbe, šireći iz godine u godinu svoj doseg, pobuđujući interes za suvremenu glazbu te potičući njezinu valorizaciju i shvaćanje, stvarajući „novu publiku za novo doba“.

Konzistentnost ansambla osiguravaju njegovi članovi, vrsni i istaknuti instrumentalisti – sve ove godine ansambl djeluje u gotovo istom postavu, oslonjenome na dvije peteročlane instrumentalne skupine, gudačku i puhačku. U svim svojim nastojanjima otpočetka je imao veliku potporu u gostima, solistima i dirigentima, ali i redateljima, koreografima i kostimografima, čiji je umjetnički udio pridonosio interpretativnoj snazi, kreativnosti i inovativnosti stotine djela kojih su bili tumači. Uz dvojicu stalnih dirigenata, Berislava Šipuša i Ivana Josipa Skendera, uspjehe su ravnopravno dijelili s istaknutim hrvatskim i inozemnim umjetnicima različitih generacija.

Cantus svira, pjeva i igra se jednako vješto u najraznolikijim umjetničkim poetikama, komunicirajući s plesom, kazalištem, prošlošću, budućnošću, kabaretom, jazzom… Uz koncertnu sezonu u Zagrebu, ansambl je svojim nastupima obišao svijet, od Kanade, preko cijele Europe pa sve do Kine. Gdje god da su gostovali, ispunili su svoju inicijalnu misiju: štititi i promovirati djela suvremenih hrvatskih skladatelja. U dvadeset godina djelovanja predstavili su oko šest stotina opusa, praizveli više od stotinu skladbi, a gotovo da nema hrvatskoga skladatelja koji nije pisao za njih (među njima Mladen Tarbuk, Frano Parać, Anđelko Klobučar, Stanko Horvat, Bogdan Gagić, Srećko Bradić, Krešimir Seletković, Frano Đurović, Sanja Drakulić, Ivo Josipović, Marko Ruždjak, Srđan Dedić, Silvio Foretić, Ivana Kiš, Berislav Šipuš, Dubravko Detoni, Mirela Ivičević, Sanja Stojanović, Sanda Majurec, Branko Lazarin, Olja Jelaska, Ante Knešaurek, Dubravko Palanović, Ivan Josip Skender, Zlatko Tanodi, Vjekoslav Nježić, Tomislav Oliver, Viktorija Čop, Marko Markuš, Josip Prajz, Helena Skljarov, Krešimir Klarić, Šimun Matišić…).

Cantus Ansamblu i njegovim članovima za 20. rođendan želimo da se nikada ne umore u svojim otkrivanjima neobičnog i istraživanjima nepoznatoga, da se avanturistički duh i posebna zaigranost koji ih krase rasplamsaju u uvijek novim generacijama glazbenika i slušatelja, uz zahvalu za sve što su učinili za hrvatsku glazbu. Sretan vam rođendan, Cantusovci!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije