Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
59. Splitsko ljeto

Uza sve prigovore Holandezu, važno je da je Wagner u Splitu

'holandez00_nnn_kul_310713'
''
01.08.2013.
u 17:24

Split nije vidio veću kazališnu pozornicu od ove izgrađene za Holandeza u dvorištu HNK

Više kurtoaznim nego oduševljenim pljeskom nagrađena je druga operna premijera na Splitskom ljetu – \"Ukleti Holandez\" Richarda Wagnera izveden u srijedu navečer u dvorištu HNK Split u režiji Branka Brezoveca i pod ravnanjem maestra Tonča Bilića, intendanta splitskoga HNK i ravnatelja festivala.

Romantičnu operu o ukletom kapetanu zombijevskog broda koji može iskupiti samo žena bezrezervne ljubavi izveli su Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor i Balet HNK Split te solisti predvođeni američkim pjevačkim parom u glavnim ulogama, bas-baritonom Kevinom Shortom u ulozi Holandeza i sopranisticom Indrom Thomas u ulozi Sente.

Uza zid Hajdukova placa

Njih dvoje doista su zavrijedili poseban pljesak, ali odlično su svoje role, unatoč na trenutke prilično jakoj buri koja im sigurno nije bila vjetar u leđa, otpjevali i Luciano Batinić (Daland), Branko Robinšak (Erik), Terezija Kusanović (Mary) i Domagoj Dorotić (Kormilar). Predstava je rezultat organizacijske, financijske i medijske suradnje HNK Split i Hrvatske radiotelevizije. Zbor i Balet HNK Split i ovog su puta pokazali visoku profesionalnost, gotovo da su već tradicionalno dobri, što se za orkestar, prema riječima nekih glazbenih znalaca u publici, baš i ne bi moglo reći.

Najvažniji podatak o premijeri \"Ukletog Holandeza\" ipak je činjenica da je od posljednje izvedbe tog djela u Splitu prošlo punih pedeset godina te da je za ovaj kulturološki događaj u dvorištu HNK, uz južni zid starog Hajdukova placa, montirana vjerojatno najveća kazališna pozornica u Splitu dugačka 45 metara. Vjerojatno \"inspirirani\" njezinim gabaritima, redatelj Branko Brezovec i scenograf Tihomir Milovac zaigrali su se. Na pozornici je istodobno bilo svačega pa i nepotrebnih \"šetnji\" što je odvlačilo pozornost od Splićanima uglavnom nepoznate i ne baš uhu prijemčive Wagnerove glazbe.

Mnoštvo na sceni

Onima \"zločestijima\" nije promaknulo primijetiti puno škverskih elemenata u romantičnoj tročinki i čudnog šarenila, od \"neandertalca do biste Karla Marksa\". Kako je na predstavi angažirano više od tri stotine osoba, neki su komentirali – više je glumaca, nego gledatelja.

Kostime je napravio Silvio Vujičić, a koreografiju potpisuje Natalija Manojlović.Unatoč zamjerki koje su se čule nakon premijere, najvažnije je da se Splitu dogodio Wagner. Kad će opet, ne zna se.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije