Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Uz glazbeni video "Komunizam" Montažstroj počinje proslavu 25. rođendana

Osnivač Montažstroja Borut Šeparović uz plakat za projekt +55
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
01.12.2014.
u 15:35

Montažstroj svih 25 godine svog postojanja inzistira na misiji da umjetnost mora preuzeti odgovornost za zajednicu u kojoj nastaje

Novovalna, beopgradska, grupa VIS Idoli 1982. godine u SFR Jugoslaviji pjevala je o kenozoiku, geološkoj eri u kojoj živimo. U to vrijeme jedna era je bila na svom zalasku, a 1989. godine dogodio se povijesni trenutak kojeg danas nazivaju „pad komunizma“. Upravo je 1989. godine Montažstroj započeo s javnim djelovanjem, da bi 29. prosinca 2014. godine započeo proslavu svog 25. rođendana. Te je subote, naime, u 11 satii 29 minuta premijerno  prikazan glazbeni video „Komunizam“ , a umjetnički kolektiv Montažstroj time je započeo službeno odbrojavanje 25 dana do svog 25. rođendana.

 

Izvodeći prvu umjetničku akciju 22. prosinca te davne 1989. godine, kada manifesno proglašava program „teatralizacije nogometne kulture“, Montažstroj udara temelje jedinstvenog kulturnog projekta koji objedinjuje različite umjetničke prakse i nove medije na društveno odgovoran način. Inzistirajući na misiji da umjetnost mora preuzeti odgovornost za zajednicu u kojoj nastaje, Montažstroj se tijekom 25 godina djelovanja profilirao kao specifičan poligon angažirane umjetnosti u Hrvatskoj beskompromisno upirući prstom u probleme naše zajedničke stvarnosti.
Četvrt stoljeća postojanog umjetničkog djelovanja Montažstroj će obilježiti višednevnim umjetničkim programom od 18. do 22. prosinca, a emitiranjem ovog videa  Montažstroj poziva sve zainteresirane da se priključe proslavi 25 godina njegova postojanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije