Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPROŠTAJ OD MILANA BLAŽEKOVIĆA

Uz Baltazara i Hlapića odrasle su generacije

Hlapić
Foto: Zagreb Film
01.06.2019.
u 10:17

Za svoje radove dobio je brojna priznanja, ali svakako je najveća među njima to što su generacije i generacije djece i njihovih roditelja uživale, ali i dalje uživaju u prekrasnim animacijama koje nam je donio Milan Blažeković

Malo tko, odrastajući u Hrvatskoj, ali i na čitavom području bivše Jugoslavije, nije uživao u crtićima poput “Čudesne šume” i “Čarobnjakova šešira” sve dok se VHS kazete ne bi izlizale.

Njihov tvorac i čovjek koji je oživio doista čudesne i bajkovite likove i priče naših djetinjstava, preminuo je u četvrtak, 30. svibnja u dobi od sedamdeset devet godina, a tuga njegovih fanova ne prestaje se širiti društvenim mrežama.

Ostat će zapamćen po dugometražnim animiranim filmovima, ali i kao jedan od animatora kultnog crtića koji bi nas u poznatom terminu prije Dnevnika, čim bismo čuli uvodne taktove špice, prilijepio za ekran.

Riječ je, naravno, o “Profesoru Baltazaru”, najuspješnijem projektu Zagrebačke škole crtanog filma, na kojem je Blažeković sudjelovao i u ulogama scenarista i redatelja.

Režirao je i spomenutu “Čudesnu šumu” prema tekstu Sunčane Škrinjarić, a uz drugi nastavak, “Čarobnjakov šešir”, te su se priče zauvijek upisale u našu kolektivnu svijest, baš poput njegova 
posljednjeg animiranog filma “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”.

Hlapićeve zgode u mišjem obličju još uvijek drže rekord kao najgledaniji hrvatski kino-hit, koji je pogledalo više od 350 tisuća ljudi.

Za svoj rad primio je brojna priznanja, ali možda najveće su generacije i generacije djece i njihovih roditelja koji i dan-danas uživaju u prekrasnoj animaciji i toplim pričama koje nam je na sebi svojstven način ispričao Milan Blažeković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije