Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvertira

Izložbom 'Nematerijalna kulturna baština Slovačke' počeli Lipovljanski susreti

Nematerijalna baština
Foto: Promo
1/7
14.08.2017.
u 21:34

Večeras je u lipovljanskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici otvorena nesvakidašnja izložba Nematerijalna baština Slovačke

Večeras je u lipovljanskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici otvorena nesvakidašnja izložba Nematerijalna baština Slovačke, a koja upućuje kako u tom mjestu s organiziranim posebnim kulturnim životom i očuvanje baštine žive uz druge i slovačka nacionalna manjina. Izložba je ostvarena s Ministarstvom kulture Slovačke. 

Čin otvorenja bio je zapravo uvertira u poznate Lipovljanske susrete koji se održavaju krajem kolovoza, a predstavljaju bogatstvo nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj. O nematerijalnoj baštini Slovaka kroz 14 postaja putujuće izložbe govorio je predsjednik Matice slovačke Lipovljani Josip Krajiči

Zanimljivu usporednicu s praktički isto toliko po UNESCO-u zaštićenih oblika hrvatske nematerijalne baštine dao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić. Zanimljivo je kako se mnogi oblici dodiruju, a što i nije čudno jer povijest nas uči kako smo skoro 4. stoljeća bili u zajedničkoj državi. Otvorenje je donijelo i jedan prijedlog da se možda zajednički za budućnost, jer su mlađi u pitanju, povežu dvije teme – slovačka s lutkarskim kazalištem i hrvatska s dječjim drvenim igračkama iz Zagorja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije