Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interliber

Utrka s državom koja od siječnja počinje naplaćivati PDV na knjige

Ivo Brešan
PIXSELL
13.11.2012.
u 07:00

Prodaja knjiga pala je 40 posto pa su prosječne naklade 600 primjeraka, kao u 19. stoljeću. Dobra je vijest da je ulaz na najveći sajam knjiga u državi i dalje besplatan pa posjetitelje ne treba tražiti povećalom

I dok Državni zavod za statistiku još nije izračunao koliko je knjiga i brošura u Hrvatskoj objavljeno prošle godine, najveći naš prodajni sajam knjiga u utorak će u 11 sati na Zagrebačkom velesajmu otvoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Osim što će u 13.30 sati sudjelovati na predstavljanju novog romana Slavenke Drakulić, ministrica će valjda reći koju i o pravu javne posudbe, ali i o PDV-u na knjigu koji država uvodi od 1. siječnja zbog “zločeste” Europske unije.

Brojna nova izdanja

Na Interliberovu konferenciju za novinare na Velesajam došao je samo jedan jedini nakladnik, Neven Antičević iz Algoritma, i to po dužnosti, jer je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara koja već godinama najavljuje neki drugi, bolji i kvalitetniji Interliber. Ali, na kraju se sve svede na populističku prodaju knjiga s popustima koji dosežu i 80 posto, pa se neki naslovi mogu kupiti već i za pet kuna. No, preživjeli hrvatski nakladnici neće na Velesajmu, poput nekog ofucanog outleta, samo prodavati stare knjige nego će i promovirati nova izdanja. Tako Naklada Ljevak nudi roman prvijenac Lane Derkač “Doručak za moljce” ili novu knjigu “U rukavicama mi je ionako prevruće” koju je napisao hrvatski hit autor Bruno Šimleša. Profil već danas predstavlja novu zbirku poezije pjesnika i kantautora Arsena Dedića “Kapi za oči”, a u srijedu i novi roman neumornog šibenskog klasika Ive Brešana “Sedam stuba do trona”, rasni krimić o tipičnom hrvatskom tajkunu koji će sigurno pronaći brojne čitatelje. Profil najavljuje i dolazak na sajam poznate britanske spisateljice Kate Furnivall koja će 17. studenoga u podne predstaviti roman “Dragulj Sankt Peterburga”. Koprivnički Šareni dućan nudi Sherwooda Andersona, Veble Commerce preveo je autobiografiju poznatog avanturista Beara Gryllsa “Blato, znoj i suze”, a Alfa najavljuje i novi dječji roman Branke Primorac “Zvonka, zmaj i tri kavalira”. Školska knjiga i ove će godine predstaviti novo kolo knjiga prozaika Ivana Aralice, ali i monografiju o arhitektu i tvorcu poljudske ljepotice Borisu Magašu te zbirke poezije našeg suvremenika Petra Gudelja, ali i Antuna Branka Šimića, te “Rječnik stilskih figura” Krešimira Bagića.

Autorski kutak

Matica hrvatska ugostit će na Interliberu Nives Opačić, Viktora Žmegača i urednike biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti, a svoja će izdanja predstaviti i Hrvatski državni arhiv, U autorskom kutku gostovat će autori kao što su Edo Popović, Vlado Štefančić, Darija Žilić, Ankica Tomić, Aleksandra Orlić, Radovan Marčić, Neva Mihalić, Zdenko Bašić... S njima će publika moći razgovarati te dobiti autogram. Udruga Hrvatska dječja knjiga svaki dan u 13 i 18 sati organizira akciju na kojoj će svako dijete koje pročita na glas slikovnicu, knjigu dobiti na poklon.

Premda pouzdani podaci o prosječnim hrvatskim nakladama ne postoje, većina se knjiga tiska u nakladama od tisuću primjeraka. Prema procjenama nakladnika, pad prodaje knjiga iznosi i do četrdesetak posto. Velike su iznimke naslovi poput “Pedeset nijansi sive” E. L. James koju je Profilova biblioteka Fokus prodala u više od 10.000 primjeraka, ili pak knjige Hrvoja Šalkovića koji ovaj tjedan slavi deset godina književne karijere u kojoj je, kako tvrdi, prodao 50.000 knjiga.

Komentara 3

Avatar deziderij
deziderij
07:26 13.11.2012.

"Harač, harač rajo". Samo ne znam na što još neče udariti i do kada će to trajati jer "ničija nije do zore dogorjela".

JV
j.vojvoda
11:24 13.11.2012.

Ma kakav harac. Sjecam se kad su Kukurikavci kukurikali, zajedno s ostatkom hrvatskog stada ovaca, harac harac, kad je PDV bio 23% Bili su u tome potpumognuti sa sindikalistima i novinarima. Sada kad je PDV stopa 25%, svi ti sute ko kurve. Prestali su kukurikati. Interesantno, zar ne?

TV
tiha voda
15:28 13.11.2012.

Tako daleko su došli, bolje rečeno TAKO NISKO SU PALI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije