Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kulture

Usvojene mjere pomoći umjetnicima i poduzetnicima iz kulturnog i kreativnog sektora

Foto: Petar Glebov/Pixsell
VL
Autor
Denis Derk
24.03.2020.
u 19:26

Odgođeno je izvršenje ugovorenih programa javnih potreba u kulturi, u razradi mjere isplate pomoći umjetnicima iz Kriznog fonda

Temeljem Zaključka Vlade RH o mjerama za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa Ministarstvo kulture donijelo je 24. ožujka Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima.   

Nakon što krizne okolnosti prođu, Ministarstvo kulture će utvrditi nove rokove izvršenja. 

Ministarstvo kulture pozvalo je i poduzetnike iz kulturnog i kreativnog sektora kao i osobe koje u okviru kulturnog i kreativnog sektora obavljaju djelatnost samostalno i koji sami uplaćuju doprinose obaveznih osiguranja prema iznosima za uplatu doprinosa obveznih osiguranja koje mu odredi Porezna uprava, poput samostalnih umjetnika, novinara i dr, a koji su zbog nastalih okolnosti poput otkazivanja kulturnih događanja, manifestacija, predstava, koncerata, izložbi, festivala... ostali bez redovnih izvora prihoda, da se prijave na natječaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za dodjelu potpora za očuvanje radnih mjesta u ukupnom iznosu 5 milijardi kuna. 

Ministarstvo kulture će nastaviti s objavom ostalih mjera koje su u pripremi. Do kraja tjedna objaviti će se informacije o potporama umjetnicima koji profesionalno obavljaju umjetničku djelatnost, a kojima se doprinosi uplaćuju iz državnog proračuna koji će zbog posebnih okolnosti imati pravo na pomoć. Ova mjera provodit će se u suradnji Ministarstva kulture i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika koja će prikupljati i obrađivati podatke sukladno usvojenim kriterijima. 

U razradi su mjere isplate pomoći iz Kriznog fonda za ostale umjetnike koji neće biti obuhvaćeni prethodno navednim mjerama, a koji su članovi umjetničkih strukovnih udruga. 

Komentara 3

KR
kruti140
21:27 24.03.2020.

nemoj da slučajno zafali 'novostima`, mataniću i ostaloj ŽGADIJI, pljuc!!!

PR
PrimoracRi
22:41 24.03.2020.

Treba pomoći prvenstveno onima koji a nastup od par sati dobiju tisuće eura . Zato nemojte pomoći privatnike i privredu oni nas stalno opterećuju i pelješu po proračunu. Još im treba uzeti odmah poreze doprinose što ima da se bune.. Svi koji otpuste radnike dvostruki porez i odmah pomoči janim siromašnim umjetnicima.

BE
berija
21:49 24.03.2020.

"poduzetnici" iz kulturnog sektors? Jesu to oni što se non stop pojavljuju na svim televizijama kao voditelji, zabavljači, izvođači, što naplaćuju nastupe od sat vremena u tisućama eura? Da, to su oni koje stalno pomažemo. Da im svima sve po spisku a prvoj ministrici. I oca i mater, sve redom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije