Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NHK Rijeka

Uskoro praizvedba opere za velike i male "Šuma Striborova"

Scenograf Dalibor Laginja
arhiva VL
18.03.2011.
u 10:28

- Zajednička želja nam je bila napraviti operu za sve generacije, a izvorni tekst Ivane Brlić-Mažuranić za to je upravo savršen, razumljiv ljudima svake dobi, priča mladi skladatelj Ivan Josip Skender

Opera za velike i male "Šuma Striborova" Ivana Josipa Skendera prema libretu, scenariju i u režiji Ozrena Prohića, te pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević, bit će praizvedena u srijedu, 13. travnja  u riječkom HNK. Operna verzija popularne bajke Ivane Brlić Mažuranić nastaje u koprodukciji riječkog kazališta i Muzičkog biennala Zagreb, a ideja o opernoj verziji jedne od najmaštovitijih i najzanimljivijih priča hrvatske književnosti "kuhala" se pune tri godine.

- "Šuma Striborova" oduvijek je na mene ostavljala najdublji utisak - bajka o majci i sinu, zlu u liku snahe - zmije, veselim šumskim duhovima Domaćima, te Striboru, vladaru začarane šume. S tom sam se idejom obratio redatelju Ozrenu Prohiću te smo ubrzo počeli rad na libretu. Zajednička želja nam je, u samom početku suradnje, bila napraviti operu za sve generacije, a izvorni tekst Ivane Brlić-Mažuranić za to je upravo savršen, razumljiv ljudima svake dobi i ono je što bi smo mogli nazvati "svevremenskim", priča mladi skladatelj Ivan Josip Skender.

- U stvaranju glazbenog izričaja opere osnova su bili likovi i međuodnosi majke, zmije i Stribora, koji je na sceni prisutan tek u finalu opere, no glazbena atmosfera začarane šume već od početka kao da najavljuje njegovu pojavu, otkriva kompozitor dok Ozren Prohić ističe kako Skenderova glazba sadrži sve elemente suvremenih glazbenih trendova.

Raskošne kostime za "Šumu Striborovu" dizajnira mladi modni dizajner Juraj Zigman. Scenografiju je kreirao priznati i nagrađivani scenograf Dalibor Laginja, a uloge su podijeljene domaćim riječkim snagama. Stribora pjeva Siniša Štork, a u ulozi  Malika Tintilinića izmjenjivati će se Sergej Kiselev i Marko Fortunato. Majku će interpretirati Mirella Toić i Anđelka Rušin. Uloga Sina, pak, povjerena je Davoru Lešiću i Voljenu Grbcu, a Snahe Kristini Kolar. Anamarija Knego Vidović i Marijana Radić izmjenjivat će se u ulozi Djevojčeta, a Pripovjedač je Robert Kolar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije