Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodjela nagrada

Dunja Vejzović protestirala jer HRT ne emitira 'Srbenku'

Svečana dodjela nagrada Vladimir Nazo
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/17
18.06.2019.
u 22:45

Nagrada Nazor za životno djelo sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 80.000 kuna, a godišnja od plakete i novčanog iznosa od 40.000 kuna.

Šezdesetu jubilarnu dodjelu državnih nagrada za kulturu Vladimir Nazor u Hrvatskom državnom arhivu obilježila je dobitnica Nazora za životno djelo za glazbu primadona Dunja Vejzović koja je protestirala što Hrvatska televizija ne želi prikazati dokumentarni film 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića koji je dobio godišnjeg Nazora baš za taj potresni i potrebni film. 'Srbenka' je dobila najvišu godišnju državnu nagradu za filmsku umjetnost, ali nije dobila zeleno svjetlo za prikazivanje na javnoj Hrvatskoj televiziji. Dosljedan potez Dunje Vejzović uzvanici su pozdravili dugim pljeskom.

Uz čuvenu opernu divu nagrade za životno djelo dobili su i glumac Rade Šerbedžija za filmsku umjetnost (Rade je dobio i godišnjeg Nazora 1967. ali u području kazališne umjetnosti), arhitekt Branko Silađin za područje arhitekture i urbanizma, dramska umjetnica Marija Sekelez za kazališnu umjetnost i akademska slikarica-grafičarka Nevenka Arbanas za područje likovne i primijenjene umjetnosti. Komisija za dodjelu Nazora za književnost u kojoj su bili Tonko Maroević, Tomislav Brlek, Julijana Matanović i Dubravka Stamać dodijelila je Nazora za životno djelo vodećem živućem hrvatskom pjesniku Danijelu Dragojeviću, ali on nagradu nije prihvatio, što je drugi takav slučaj u povijesti Nazorove nagrade nakon što je životnu nagradu 2012. odbio primiti skladatelj Ivo Malec.

Pogledajte kako je izgledala dodjela nagrada

Uz filmskog redatelja Slijepčevića, godišnjeg Nazora primio je redatelj Krešimir Dolenčić za režiju Mozartove opere "Čarobna frula" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, za glazbu je nagrađen skladatelj Dalibor Bukvić za koncert održan u Muzeju Mimara na kojem je praizveden triptih ...aeterna..., a za književnost prozaik Ludwig Bauer koji je nagradu osvojio romanom "Muškarac u žutom kaputu" koji mu je objavila Fraktura. Godišnjeg Nazora s područja likovne i primijenjene umjetnosti dobio je kipar Matko Mijić za retrospektivu održanu u zagrebačkom Modernoj galeriji, a za područje arhitekture i urbanizma arhitekti Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić za zgradu Vinarije Galić u Kutjevu

Nagrada Nazor za životno djelo sastoji se od plakete i novčanog iznosa od 80.000 kuna, a godišnja od plakete i novčanog iznosa od 40.000 kuna. Nebojša Slijepčević je u kratkoj izjavi za HTV emitiranoj na dodjeli rekao da mu je drago da je filmsku nagradu dobio dokumentarni film koji pokazuje kako lako nacionalizam prelazi u šovinizam od kojeg stradavaju oni najranjiviji. U glazbenom programu svečane dodjele najviših državnih nagrada na području kulture koje su dodjeljivali ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora nagrade Zvonko Kusić nastupio je Zagrebački kvartet koji slavi stotu obljetnicu postojanja.

Komentara 11

Avatar dovidovic
dovidovic
00:57 19.06.2019.

Želimo Bujicu, a ne Sbenku na HRT-u. Mi koji plaćamo pretplatu.

AU
autoritet
00:23 27.06.2019.

Sve ove umišljene glumce, kazališta, Srbenke, aktiviste i dotacije treba ukinuti. Neka Dunja pjeva a ovi snimaju trošeći svoj novac! Paraziti.

Avatar annex
annex
02:15 19.06.2019.

Ne razumijem, koji vam je princip uređivanja i dizajna ovog članka. Neka imena su u boldu, neka samo imena, a neka uopće nisu. Dali su to neki redakciji važniji, a neki manje važni, kao i neki nevažni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije