Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velik pozet

Đurđevac ugostio zbirku od pet milijuna kuna u kojoj su djela Picassa i Warhola

Foto: Damir Špehar/Pixsell
1/13
17.04.2018.
u 10:21

U gradskom muzeju otvorena je izložba “Hommage à Picasso” – privatna kolekcija 40 grafika slavnog Španjolca i umjetnika poput Warhola

Dosta nezamijećeno u medijima je prošlo otvorenje zanimljive izložbe “Hommage à Picasso” otvorene u Gradskom muzeju u Đurđevcu, pravi kuriozitet za grad od svega 8200 stanovnika.

Postav polazi od inicijative njemačkog povjesničara umjetnosti dr. Wielanda Schmieda, koji je preminuo u travnju 2014., a povod njegovoj koncepciji bio je 90. rođendan španjolskog umjetnika Pabla Picassa. Na tom su se jedinstvenom projektu angažirali najpoznatiji umjetnici 20. st., tako što su jubilarcu posvetili svaki po jedno djelo.

Kad se 8. travnja 1973. svijetom pronijela vijest o smrti 91-godišnjeg Pabla Picassa, zbirka još nije bila potpuna. Stoga je Nacionalna galerija u Berlinu za nekrolog predstavila svega 40 djela koja su do tada bila dovršena. Tek poslije je zbirka upotpunjena u formi izložbe “Hommage à Picasso” koja stiže iz njemačke zbirke Richarda H. Mayera, Umjetničke galerije Böttingerhaus iz Bamberga, a u kojoj se osim Picassa, točnije njegovih 40 grafika iz svih stvaralačkih razdoblja, nalaze i djela 69 umjetnika među kojima i Antonija Tàpiesa, Henryja Moorea, Victora Vasarelyja, Eduarda Paolozzija, Andyja Warhola i drugih pripadnika stilskih pravaca od nadrealizma do informela i apstraktnog ekspresionizma.

Izložba daje fascinantan osvrt na eru Picassa i umjetnost 20. stoljeća, a cjelokupni sastav prikazan je s velikim uspjehom i 2004. u Moskvi. Posljednjih deset godina putujećeg je karaktera pa su je vidjeli stanovnici više gradova u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Sloveniji. Upravo je prijateljstvo grada Đurđevca sa slovenskim gradom Lendava i Galerijom-Muzejom Lendava bio poticaj za ugošćivanje izložbe “Hommage à Picasso” baš u tom gradu. Procijenjena vrijednost predstavljene zbirke je pet milijuna kuna, pretpostavlja se da će privući posjetitelje u njihov grad, a ostaje otvorena do 30. rujna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije