Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Scenu Ribnjak otvorila Krležina drama "U agoniji"

Upoznali smo novu scenu, buduću barunicu Castelli i Stazića kao glumca

Darko Stzić i Nela Kocsis u sceni iz predstave
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
05.10.2015.
u 18:00

U komornoj verziji “Agonije”, Nela Kocsis je razmahala svoj raskošni glumački talent i ulogu ostvarila u registru emocija s kojima bi, vjerujemo, bio zadovoljan i sam Krleža

Sjećate li se serije “Nepokoreni grad”? U njoj, između ostalih, glumi tada mladi Darko Stazić. Ili davne “Dubrovačke trilogije” iz 1981. u režiji Joška Juvančića? I tamo je uz Radu Šerbedžiju i Karla Bulića na sceni i Darko Stazić, glumac kojeg danas javnost vidi samo kao bivšeg ravnatelja (i sadašnjeg savjetnika ravnatelja) Gavelle i brata (blizanca) političara Nenada Stazića. No, Darko Stazić pred lice javnosti vratio se kao glumac, jedan od troje aktera, ali i autora Krležine drame “U agoniji” kojim je u petak otvorena nova zagrebačka teatarska scena – Scene Ribnjak.

Stazić je barun Lenbach (uz Nelu Kocsis kao Lauru Lenbach, dok je Ozren Grabarić Ivan Križovec), ovdje na trenutke mučen dikcijom, pa i mrmljanjem, ali uvjerljiv kao propalica i pijanica koji od žene izvlači i posljednji novčić. Uz njega su glumački velikani, i on ovdje jest najslabiji kut tog trokuta, ali to nije nužno i kritika kada ispred njega stoji Ozren Grabarić, glumac koji kao da je stvoren za teške Krležine rečenice, za jednog od njegovih intelektualaca koji su jaki na riječima, a slabi na djelima. I ovdje, na minimalnoj sceni, dok mu publika doslovno diše za vrat, Grabarić ni na trenutak ne gubi koncentraciju i temelj je za kreacije ostalih.

Ipak najveći dobitak ove predstave je Nela Kocsis u ulozi koja je stavlja na čelno mjesto popisa glumica koje moraju u svojoj karijeri biti i barunica Castelli u “Glembajevima”. Prije uloge Laure imali smo je prilike gledati u Krležinoj “Ledi” koju je u HNK Osijek režirao Ivan Leo Lemo, ali u toj “šumskoj” predstavi (umjesto u građanskim salonima sve se događa na posječenim deblima neke krležijanske šume) previše je snage otišlo na jalove efekte, pa i rublje u kojem glavni junaci glume. Ovdje, u komornoj verziji “Agonije”, Nela Kocsis je razmahala svoj raskošni glumački talent i ulogu ostvarila u registru emocija s kojima bi, vjerujemo, bio zadovoljan i sam Krleža.

Nakon svega novoj sceni treba poželjeti dug i plodonosan život, ali i nove stolce, jer postojeće škripe ravno u mozak.

Ključne riječi

Komentara 3

KR
kruti
21:44 05.10.2015.

strašno,spašavaj se ko može

Avatar Rin-Tin-Tin
Rin-Tin-Tin
22:27 07.10.2015.

nisam gledala predstavu ali kao i da jesam, neobično mi se svidjela ova recenzija: jednostavna, kratka ali iskrena i stručna !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije