Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Umro pjesnik i esejist Branimir Bošnjak

Branimir Bošnjak
Marko Lukunić7PIXSELL
19.11.2016.
u 12:54

U Zagrebu je umro pjesnik i esejist Branimir Bošnjak

U Zagrebu je umro pjesnik, esejist i urednik Branimir Bošnjak. Rođen je 9. studenog 1943. godine u Vrbici. Osnovnu  školu završava u Vinkovcima, gimnaziju u Zagrebu, diplomira na Fakultetu političkih znanosti, a doktorira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom o Severovu pjesništvu.

Bio je urednik niza časopisa i edicija kao što su Studentski list, Polet, Pitanja, Republika i The Bridge, a uređivao je emisije iz književnosti na Radio Zagrebu te bio urednik  Dramskog programa HTV-a, i urednik Dramskog programa Hrvatskog radija. Objavio je dvadesetak knjiga eseja, znanstvenih studija, antologija, kritika i pjesama. Bošnjak je dobio brojne književne nagrade, među kojima su i nagrada grada Zagreba, nagrada Društva hrvatskih književnika za najbolju knjigu poezije i to zbirku "Semantička gladovanja", godišnja nagrada "Vladimir Nazor", nagrade "Josip i Ivan Kozarac",nagrada „A.G.Matoš“ Matice Hrvatske za književnu i umjetničku kritiku i knjigu „Hrvatsko pjesništvo/pjesnici 20. stoljeća“, te „Maslinov vijenac“ 2013. 

Bošnjak je za cjelokupni prinos hrvatskoj poeziji 2009. godine ovjenčan i Goranovim vijencem u Lukovdolu, najvažnijim hrvatskim pjesničkim priznanjem. 

Prvu knjigu "Sve što nam prilazi" objavio je 1969. godine, a prije tri godine Altagama mu je objavila zbirku poezije "Pjesme na dnu svijeta". 

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kora
18:08 22.11.2016.

Kad je umro?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije