Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski Nurejev

Umro je legendarni Jelko Yuresha, Jugoslaviju je napustio zbog politike

10.07.2020.
u 23:04

Hrvatski baletni velikan Jelko Jureša umro je 8. srpnja u Zurichu, priopćilo je u petak Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika.

Pravim imenom Željko Jureša, rođen je u Zagrebu 1937. godine. Balet je učio u Zagrebu kod Mile Jovanovića i u Internacionalnoj baletnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Kaštel Kambelovcu. Počevši karijeru u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu, sredinom 1950-ih, dospio je do prestižnih svjetskih baletnih pozornica. Tepali su mu da je hrvatski Nurejev.

Otišao je u London gdje postaje prvakom London Festival Balleta (današnji Engleski nacionalni balet) i solistom Kraljevskog baleta. Jureša je uživao status baletne zvijezde, ali je ispunio i druge svoje talente poput slikarstva, poezije, oblikovanja nakita i odjeće, uređenja prostora, fotografije, kazališne kostimografije i scenografije.

Bavio se i publicističko-teoretskim radom. Knjiga o njegovom životu autora Mladena Mordeja Vučkovića i Davora Schopfa tiskana je 2011. godine, a 5. prosinca 2017. u Muzeju za umjetnost i obrt  (MUO) u Zagrebu otvorena je izložba pod nazivom "Balet i strast" kojom je promovirana njegova velika donacija baletnih kostima i drugih umjetničkih predmeta.

Sa suprugom i plesnom partnericom Belindom Wright, pronosio je diljem svijeta slavu britanske baletne umjetnosti. Više od desetljeća, od polovice 1960-ih, bili su veleposlanici plesa britanske vlade s misijom promicanja baleta. Nastupali su u Europi, Aziji, južnoj i srednjoj Americi, Novome Zelandu...

Jelko Yuresha, kao rijedak primjerak istinskog 'danseur noble' bio je partner i Carli Fracci, Antoinette Sibley, Marilyn Burr, Jeanette Minty, Dianne Richards, Olgi Ferri, Monici Mason te drugim poznatim balerinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije