Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENADNA SMRT

Umro je bečki kralj klarineta

25.07.2017.
u 11:50

Prvi klarinet Bečke filharmonije odgojio je i sinove klarinetiste: jedan je solist Bečke, a drugi Berlinske filharmonije

Prošlog je vikenda glazbeničkim svijetom odjeknula vrlo tužna vijest iz Beča: u 62. godini života iznenada je, od snažnog srčanog udara, umro klarinetist Ernst Ottensamer, dugogodišnji istaknuti član Bečke filharmonije, solist, komorni glazbenik i pedagog. Od 1979. godine bio je vođa dionice u Orkestru Bečke državne opere, gdje je od 1983. nastavio svirati i kao punopravni član i prvi klarinet elitnog glazbeničkog društva bečkih filharmoničara.

“Ernst Ottensamer bio je divan klarinetist kojeg je dobro uvježbano uho moglo prepoznati u orkestru i ne vidjevši ga, baš kao što se prepoznaje boja ljudskog glasa. Ne mogu vjerovati da više nikad neću čuti njegovu dionicu u Mozartovoj operi ‘Clemenza di Tito’ ili u prizoru doručka u ‘Kavaliru s ružom’”, izjavio je u povodu smrti omiljenog glazbenika direktor Bečke državne opere Dominique Meyer, ističući i Ottensamerove ljudske kvalitete i vječnu spremnost da pomogne.

Imao sam sreću prilično dobro upoznati Ottensamera te godinama uživati u njegovu izvanrednom doprinosu vrhunskom komornom muziciranju na festivalu Julian Rachlin & Friends. Ottensamer je bio drag gost i drugih hrvatskih pozornica. Prije pet godina bio je solist i na Osorskim glazbenim večerima, a na Festivalu Kvarner u Opatiji nastupio je sa svojim sinovima Danielom i Andreasom. Obojica su krenula tragom svog oca, koji je veliki ugled stekao i kao pedagog. Bili su prava mala dinastija, s ocem kao kraljem. Stariji Daniel već je zauzeo očevo mjesto u Bečkoj filharmoniji, a mlađi Andreas prvi je klarinetist Berlinske filharmonije.

No pridjev kraljevski u slučaju Ernsta Ottensamera odnosi se u prvom redu i najviše na njegovo plemenito muziciranje. U svemu ostalom, odnosima s ljudima, publikom i kolegama, bio je krajnje jednostavan, topao, srdačan, šarmantan i skroman. Osobito su ga veselili nastupi s ansamblom Clarinotts koji su činili Ottensamer otac i sinovi.

Bio je jedan od onih glazbenika i ljudi koji oplemenjuju zvuk orkestra kojem pripadaju i u kojem služe glazbi, a da im se lice nikad ne utopi u mnoštvu. Njegov osmijeh i boja zvuka njegova klarineta bili su od onih koji čovjeka raduju i koji se pamte, a kad odu, još dugo nedostaju.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije