Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neraskidiva veza s Bukovcem

Umjetnički paviljon likovnim događajem godine okrunio 120. obljetnicu

Izložba Bukovac i Cabanel
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
02.10.2018.
u 21:24

Izloženo je oko 130 Bukovčevih djela i 12 Cabanelovih slika koje su prvi put u Hrvatskoj.

Svojevrsnim likovnim događajem godine, izložbom “Vlaho Bukovac i Alexander Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja” otvorenom u utorak navečer, Umjetnički paviljon okrunio je proslavu 120 godina svojeg postojanja.

Neraskidiva je veza Vlaha Bukovca i Umjetničkog paviljona, čijom je inicijativom 1898. i otvoren. Ne čudi stoga ova izložba većinski posvećena Bukovcu na kojoj ga se dovodi u usporedbu s Cabanelom, njegovim pariškim profesorom na École des Beaux Arts. Izloženo je oko 130 Bukovčevih djela i 12 Cabanelovih slika koje su prvi put u Hrvatskoj. Posudba su, što je rijetko ili gotovo nikad slučaj osim kada su u pitanju izložbe od iznimnog značenja poput ove, iz pet francuskih muzeja. Tako je u Zagreb iz Francuske stigao i Cabanelov slavni “Izgubljeni raj”.

Pogledajte video - Svečano otvorenje izložbe Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel

Susret Bukovca i Cabanela dogodio se na École des Beaux-Arts oko 1878. kada je 23-godišnji Bukovac želio upravo njega za profesora, no slavni francuski slikar ga nije primio jer mu je klasa bila popunjena. Bukovac nije odustajao i dobio je zadatak da u zadanom roku naslika jednu sliku pa, ako se ona profesoru svidi, ovaj će ga primiti. Za tu prigodu naslikao je svoju lijevu ruku i oduševio Cabanela. I “Ruka” je izložena na ovoj izložbi sa svake strane opkoljena sa dva autoportreta učenika i učitelja – Bukovca i Cabanela.

Stručni dio izložbe vezan uz Cabanela za katalog su obradili povjesničar umjetnosti Pierre Stépanoff iz Muzeja Fabre te ravnatelj Muzeja Fabre Michel Hilaire, a dio posvećen Bukovcu kao i izbor njegovih djela posuđenih iz institucija iz cijele Hrvatske i iz 24 privatne zbirke, povjesničar umjetnosti Igor Zidić.

Izložba Bukovac i Cabanel
1/16

Apsolutna zvijezda izložbe Bukovčeva je slika “Putifarova žena” koja je prvi put poslije 1911. u javnosti, ali i prvi put u Hrvatskoj. Spomenute 1911. pojavila se na aukciji zbirke engleskoga kolekcionara Samsona Foxa. Imala je, uz „Bijelu robinju”, najvišu početnu cijenu i tada nije prodana. Poslije joj se gubi svaki trag. Prvi put je izložena i nepoznata Bukovčeva slika “Pred splitskom lukom” te „Portret Jozefine Škarice”, naslikan u Beču 1903.

Na svečano otvorenje izložbe u Umjetnički paviljon došle su mnoge osobe iz zagrebačkog javnog života poput Mani Gotovac, Đurđe Tedeschi, Dimitrija Popovića... Izložba ostaje otvorena do 6. siječnja 2019. godine.

Komentara 1

DA
Danijel2
06:54 04.10.2018.

Pohvalno i lijepo, ali željeli bi gledati i slike nekih novih živućih slikara koji žive i preživljavaju sada. Da li gospođi ministrici treba pojasniti ovo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije