Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLOŽBA

Umjetnički komentari vlastitih života koje je obilježio komunizam

plakat
arhiva
16.04.2010.
u 18:02

Dok povjesničari još nisu obradili sve dobre i loše strane komunističkih režima u zemljama Istočnoga bloka, a ni Europa se nije uključila, umjetnici su najglasniji i najvidljiviji komentatori.

Dok povjesničari još nisu obradili sve dobre i loše strane komunističkih režima u zemljama Istočnoga bloka, a ujedinjena Europa samo ih je sakrila pod zajednički tepih, umjetnici su najglasniji i najvidljiviji komentatori.

Radnicima dvije lijeve

Nova, tek otvorena izložba zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti pod naslovom “Par lijevih cipela - Povratak u stvarnost” kroz umjetnička djela 17 autora problematizira život u zemljama nekadašnjega istočnoga bloka. Kustos Tihomir Milovac želio je pokazati kako nakon 20 godina gledamo na povijest, što se dogodilo poslije pada Berlinskoga zida.

Efektan naslov izložbe Milovac je izvukao iz Budenova teksta “U cipelama komunizma” koji govori kako će među eksponatima budućega Muzeja komunizma u Varšavi biti i “Par lijevih cipela”. Apsurdnost dara koji sadrži dvije lijeve cipele događala se sredinom 20. stoljeća kad su radnici čeličane na dar dobivali par istih cipela.

Što je sve žuljalo u komunizmu, pokazali su svojim djelima i interpretacijama umjetnici iz Poljske, među kojima je najpoznatiji Miroslav Balka, Katerina Šeda iz Češke, Jaan Toomik iz Estonije, Šejla Kamerić iz BiH, Grupa IRWIN i slovenski autori Živadinov i Turšič i drugi. Na izložbi koja je organizirana u suradnji s Goetheovim institiom i već je viđena u Bohumu, sudjeluju i hrvatski umjetnici Dalibor Martinis, Mladen Stilinović, Sanja Iveković, David Maljković i Zlatko Kopljar.

Istok samo jedan

Kako je rekao Tihomir Milovac, glavnina pitanja koja interpretiraju umjetnici specifična su upravo za Istočni blok. Zapad nema sličnih stvari. A izložba nije kritika komunizma, samo se njime koristi kao temom. Izložba je otvorena do 30. svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije