Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epk 2020

Umjetničke instalacije postavljali ronioci i helikopter

EPK 2020
22.12.2020.
u 09:38

Dvije umjetničke instalacije postavljene su u sklopu programskog pravca Lungomare Art projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture iznad Baške i u moru kod Voloskog uz pomoć helikoptera, odnosno ronioca.

Na lokaciji Ljubimer iznad Baške, u blizini drevnih suhozidnih građevina mrgara namijenjenih razvrstavanju ovaca različitih vlasnika nakon ispaše, postavljena je prošlog tjedna instalacija svjetski poznatog čileanskog arhitekta hrvatskog porijekla Smiljana Radića i njegove partnerice Marcele Corree, nazvana Kapi.  

To su dva obla objekta od punog zamućenog stakla promjera 60 centimetara. Kako je Ljubimer lokacija do koje se može stići samo hodom, Kapi su dopremljene helikopterom. Poštujući vrijednost i strukturu mrgara, Kapi ih svojim oblikovanjem i materijalima savršeno nadopunjuju, navodi se u priopćenju Rijeka 2020.

Glavni partneri u ovom projektu su Općina Baška i Turistička zajednica općine Baška, a suradnici su Društvo za kulturu, ekologiju i tradiciju Sinjali. U iznimno zahtjevnoj produkciji umjetničke instalacije sudjelovali su tvrtka Bokart i savjetnik Jaromir Vamos te FlyCom Aviation.

 U more pred Voloskom, na dubinu od 15 metara su ronioci postavili trajnu podmorsku instalaciju Lautus (Čistač) mlade opatijske umjetnice Nike Laginja. Instalaciju čine mahovnjaci, spužve i ostali organizmi koji djeluju kao pročistači mora i kroz godine će rasti. Poruka instalacije je da moramo preuzeti odgovornost za svijet u kojem živimo. 

 Ranije je u sklopu Lungomare Art na vološćanskoj obalnoj šetnici, postavljena skupltpura poznatog i priznatog češkog suvremenog umjetnika Jirija Kovande, kao odgovor na podmorski projekt Laginje. Njegov rad je minimalistička instalacija imenom 1857. Nadahnut lokalnom prirodom i njezinom poviješću, Kovanda svoj rad smješta u blizini rodne kuće znanstvenika Andrije Mohorovičića, ukazujući na rasprostranjenost danas ugrožene morske prirodne vrste, Jadranskog bračića u godini Mohorovičićeva rođenja, navodi Rijeka 2020.

Kovanda instalacijom želi upozoriti na sadašnju izrazitu ugroženost ove vrste alge, na koju snažno utječu onečišćenja mora.
Kombinacija ovih dvaju djela, predstavnika različitih generacija - Nike Laginje i Jirija Kovande, poziva na novo tumačenje odgovornosti prema prirodi i kvaliteti međuljudskih odnosa te pažnju usmjerava na veliku važnost simbioze čovjeka i mora unutar vološćanske zajednice, ističe Rijeka 2020. Glavni partner ovog projekta je Grad Opatija, a savjetnik u postavljanju instalacije je bio Prirodoslovni muzej Rijeka.

 Programski pravac Lungomare Art obuhvaća postavljanje umjetničkih instalacija u prostoru lokaliteta širom Primorsko-goranske županije i time omogućuje izlazak suvremene umjetnosti iz muzeja i susret s lokalnim zajednicama. Autori instalacija su renomirani domaći i inozemni umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti, u odabiru češkog kustosa Michala Kolečeka. Do sad su, osim kod Baške i u Voloskom, postavljene u Lovranskoj Dragi, Brseču te na dvjema riječkim lokacijama – ribarnici i plaži Grčevo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije