Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodimo nas na ZagrebDox

Uključite se u nagradni natječaj jer dijelimo po dvije ulaznice za 5 projekcija!

ZagrebDox
11.06.2021.
u 15:44

17. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će od 13. do 20. lipnja.

Ovogodišnje, sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će od 13. do 20. lipnja na nekoliko lokacija: u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Tijekom osam festivalskih dana publika će moći pratiti 84 aktualna dokumentarna ostvarenja u 12 filmskih programa.

Večernji list nagrađuje svoje čitatelje, dijelimo po dvije ulaznice za pet projekcija.

Sve što trebate napraviti je odabrati koji film želite pogledati, a najbrži će osvojiti ulaznicu.

Utorak, 15. lipnja, Kino SC, 16:00h, 2 ulaznice
Čistimo zajedno/ Clean With Me (After Dark)

Gabrielle Stemmer
Redateljica istražuje jedan od čudnijih fenomena na YouTubeu – vlogove pod naslovom Čistimo zajedno, čije autorice, isključivo žene (bjelkinje), objavljuju videoprijenos sebe kako čiste svoje domove. Iza fasade čistoće, inspirativnih floskula i bezlične glazbe, umjesto predodžbi o dobrim suprugama, otkrivamo osjećaj gušenja, egzistencijalistički strah i duboku depresiju. Služeći se formatom internetskog videa koji vjerno dočarava reciklirani materijal, Čistimo zajedno spretno istražuje fenomen vlogova, ali i očaj žena zatočenih u rodne uloge.

Judy protiv kapitalizma / Judy Versus Capitalism
Mike Hoolboom
Feministica, aktivistkinja i novinarka Judy Rebick od 1970-ih je jedna od vodećih zagovornica progresivnih stajališta u Kanadi. Provodila je snažnu kampanju za pravo na pobačaj, a ranih 1990-ih bila je na čelu najveće organizacije za ženska prava u toj zemlji. Sada otkriva kako su njeni periodi borbe bili premreženi s napadima ozbiljne depresije čiji uzroci sežu u traume iz djetinjstva. Podijeljen u šest dijelova, od kojih svaki počinje trenutkom iz javnog života, film prikazuje različite strane njezina iskustva putem impresionističkih snimaka super-8 kamerom. Rezultat je fragmentirana kronika pola stoljeća političke borbe protiv konzervativizma i neoliberalizma. Priča o snažnoj ženi koja se, otkrivajući osobnu povijest, odlučuje na dosad najrevolucionarniji potez.

Utorak, 15. lipnja, Kino SC, 22h, 2 ulaznice
Coronation

Ai Weiwei
Birokratska mašinerija kineskog političkog sustava brzo je i učinkovito usporila širenje koronavirusa u ranim danima krize, no po cijenu provođenja jače kontrole i ograničavanja prava građana. Film propituje je li tijekom pandemije važnije očuvati osobnu slobodu pojedinaca ili zdravlje cijelog društva. Amaterske snimke koje su potajno snimili obični građani prikazuju stvarnost života u zatvorenom gradu Wuhanu, njegove prazne ulice i strogo čuvane zdravstvene ustanove. Do koje se mjere država smije uplitati u živote građana kad je na kocki globalna humanitarna katastrofa? 

Utorak, 15. lipnja, Teatar &TD, 19h, dvije ulaznice
Od tebe sam sretan/ You Make Me Happy

David Bakarić
Koni i David upoznali su se u Skoplju. Nekoliko mjeseci kasnije Koni dolazi u Hrvatsku posjetiti Davida.

Nježnosti/ Tender
Isabel Pagliai
Vrućeg ljetnog dana kraj malog jezera, Mia zamoli Huga - 15-godišnjaka - da joj ispriča svoju ljubavnu priču s Chaïnesom. Unatoč njegovoj nevoljkosti, uspomene isplivaju na površinu: večeri provedene na rubu jezera pokušavajući je zavesti, strah koji je osjetio kad je izjavio njegovu ljubav, muka koju je izazvala ova bujna, ali tajnovita djevojka koja nikada ne pokazuje svoje osjećaje. Trenuci užitka i dalje bole: poslijepodne su se provodili u ušuškavanju, dodirivanju, a ponekad i u međusobnim borbama. Radost vike, vrijeđanja jednih drugih, osjećaja živosti. Polagan, mračan, dokumentarac u kojem vrijeme kao da ne postoji.

Srijeda, 16. lipnja, Kino SC, 20:00h
Povratak/ Journey Home

Petar Vukičević
Matija nakon dugo vremena odlazi za vikend u Osijek kako bi riješio novonastali problem. Tijekom tih par dana suočava se s prošlošću.

Samo je nebo iznad nas/ Only Sky is the Limit
Renata Lučić
Dudovo bure je prvi registrirani malonogometni klub u Jugoslaviji, osnovan 23. ožujka 1984. godine u Pakracu. U nekoliko godina Dudovo bure postiže brojne uspjehe na lokalnoj, regionalnoj pa i svjetskoj razini. Uskoro postaje ponos grada i države. Uspijeva ujediniti sve sugrađane te pružiti novi i bolji život o kojem su do tada stanovnici Pakraca i Lipika samo sanjali. Preko noći je kulturni i društveni život Pakraca doživio revoluciju. Odjednom su se u Pakracu počela viđati poznata imena, od glumaca do pjevača, organizirala su se velika slavlja, predstave i koncerti na kojima su nastupale tada najveće zvijezde Jugoslavije, stanovnici su se utapali u hedonizmu i zabavi. Grad Pakrac kao da je preko noći postao središte cijele države. Među stanovnicima su vladali sklad i opće veselje. Nije bilo bitno tko je koje nacionalnosti, vjere i boje, bilo je bitno da kao zajednica cijene i uživaju u vrijednostima koje imaju.

Petak, 18. lipnja, Kino SC, 18:00 h, dvije ulaznice
Prve 54 godine/ The First 54 years - An Abbreviated Manual for Military Occupation
Avi Mograbi
Uzimajući za pokazni primjer detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, film daje ironičnu lekciju o tome kako okupirati drugu zemlju više od pet desetljeća. Ovo je priručnik za uporabu iz perspektive pobjednika, no u režiji Avija Mograbija, koji nas sokratovskom ironijom uvodi u suvremenu povijest svoje zemlje, proširujući je svjedočanstvima bivših vojnika o sustavnim napadima na civilno stanovništvo. Satira je opora, a humor crn kao noć. U ovom filmu, namijenjenom i početnicima i iskusnim poznavateljima, taj gorki i beskonačni sukob ispričan je kao nikada dosad, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenju ljudskih prava.     

Fill out my online form.
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije