Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet odbijenica

Ugledni časopis Gordogan prisiljen na javno prosjačenje

VL
Autor
Denis Derk
09.01.2020.
u 09:08

Časopis za kulturna pitanja dobio je treću odbijenicu Ministarstva na godišnjem natječaju za javne potrebe u kulturi

Ugledni hrvatski časopis Gordogan treći put zaredom nije izborio sredstva Ministarstva kulture na natječaju za javne potrebe u kulturi. Ministarstvo je ove godine podržalo ukupno 63 časopisa, novina za kulturu i elektroničkih publikacija u ukupnom iznosu od 3,7 milijuna kuna, ali među njima se nije našao i Gordogan.

Glavnog urednika Gordogana Branka Matana pitali smo zašto se uopće javljaju na natječaj kada ih Ministarstvo kulture uporno odbija?

“Da, treći put su nas odbili. Zašto apliciramo svake godine? Hrvatska je malena i kulturno slabo razvijena zemlja – zbog toga imamo Ministarstvo kulture. Njegova je zadaća da javnim novcem pomaže kulturni rad. Vjerujemo da Gordogan ispunjava postavljene kriterije za potporu i javljat ćemo se i ubuduće. Neće ni ova administracija valjda biti vječna. Zapravo bi vaše pitanje trebalo postaviti Ministarstvu i pitati ga zašto već treću godinu ponižava jedan hrvatski kulturni časopis, zašto nas prisiljava na javno prosjačenje, odnosno ‘prikupljanje donacija’, kako se to ljepše kaže”, ističe Matan koji je prije tri godine organizirao i javne skupove za podršku Gordoganu te organizirao prikupljanje sredstava da bi Gordogan opstao. U toj kampanji je, mahom od privatnih osoba, prikupljeno nekoliko desetaka tisuća kuna.

Zbog brojnih javnih polemika vezanih za nefinanciranje Gordogana, svoje ostavke u Kulturnom vijeću za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost prije tri godine dali su akademik i književni povjesničar Krešimir Nemec te književnik i germanist Kristian Novak.

Ovogodišnje Vijeće radilo je u sastavu Lahorka Plejić Poje, predsjednica, Iva Grgić Maroević, Ivica Matičević, Nikola Petković i Katica Matković Mikulčić, a od 105 prijavljenih programa odobrena su njih 63.

Matana pitamo kako stoji s Gordoganovim izdanjem za 2019. godinu?

“Broj za 2019. je pred izlaskom iz tiska. Njegovo objavljivanje omogućila je potpora Gradskog uredu za kulturu Zagreba i donacije pojedinaca i udruga. Upravo smo prije nekoliko dana dobili jednu veliku donaciju – 12.000 kn od udruge „Fond za druge“. U broju imamo opsežne temate o Franu Supilu i Dušanu Makavejevu. Pretpostavljam da će veoma čitane biti dvije recenzije, o knjigama o logorima iz devedesetih te o filozofiji u doba NDH”, ističe Matana kojeg pitamo kakvi su mu planovi vezani za časopis koji je po mnogima jedan od najboljih u državi. Odgovor je kratak. “Rad i prosjačenje”, ističe iskusni urednik Matan.

U Ministarstvu kulture šturo su izjavili da je sve prijave za sufinanciranje časopisa razmotrilo i vrednovalo nadležno kulturno Vijeće, i to u skladu s kriterijima, te da je na osnovi toga ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek donijela odluku o sufinanciranju koja je i objavljena na webu Ministarstva.

Izdavač časopisa Gordogan nedavno je objavio i opsežnu knjigu Nenada Polimca “Život u filmu”, svezak prvi u sklopu Biblioteke Gordogan čije je objavljivanje omogućila i potpora Ministarstva kulture, što znači da svi mostovi između Gordogana i Ministarstva kulture ipak nisu srušeni.

Komentara 1

DM
D'Mich
10:11 09.01.2020.

Opet neko glasilo koje se bavi politikom ali traži državnu potporu jer se kao bave kulturom. Takvih imamo već milijun. Ne da im ne bih dao nego bi sredstva uskratio i drugima. Nek traže sponzore, eto im Soroš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije