Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financijska injekcija

Udvostručili budžet: Poduzetnicima u kulturi 8 milijuna kuna

Nina Obuljen Koržinek
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
VL
Autor
Denis Derk
08.05.2018.
u 11:20

Obnovljenom suradnjom ministarstava kulture i gospodarstva porasli su ulozi u profesionalizaciju rada u sektorima filma, knjige, vizualnih umjetnosti i videoigara.

Država je odriješila kesu pa će za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama ove godine izdvojiti osam milijuna kuna, četiri milijuna kuna više nego lani.

Rezultat je to dogovora Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a očekuje se da će se prvi ugovori potpisivati već u drugoj polovici srpnja. Znatnu injekciju mogu očekivati gospodarski subjekti u izvedbenim umjetnostima, književno-nakladničkoj i knjižarskoj djelatnosti, vizualnim umjetnostima i audiovizualnim umjetnostima koje prvi put obuhvaćaju i djelatnost razvoja i proizvodnje videoigara. Po tri milijuna kuna na raspolaganju su onima koji se bave audiovizualnim umjetnostima i knjigama, a po milijun kuna izvedbenim i vizualnim umjetnostima. Kod onih prvih raspon poticaja kreće se između 50.000 i 250.000 kuna, a kod ovih drugih između 20.000 i 100.000 kuna.

Prihvatljive aktivnosti koje će država stimulirati jesu zapošljavanje i uključivanje vanjskih suradnika u poslovne procese (sufinancirat će se pedeset posto troškova bruto plaće novozaposlene osobe), otvaranje i opremanje prostora i nabava opreme, promidžba, distribucija i stručno usavršavanje. Natječaj za poduzetništvo u kulturi s kojim se počelo još 2008. godine nije namijenjen za umjetničke programe, za što postoji natječaj za javne potrebe u kulturi. U povjerenstvu koje će birati projekte bit će stručnjaci iz obaju ministarstava, a Ministarstvo kulture u povjerenstvo će delegirati članove svojih kulturnih vijeća. Natječaj traje do 6. lipnja, a na njega se mogu javiti trgovačka društva, zadruge, obrti, ustanove kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, umjetničke organizacije, djelatnosti slobodnih zanimanja, pa tako i umjetnici koji obavljaju samostalnu djelatnost...

Natječaj su 2008. pokrenula ministarstva kulture i gospodarstva, ali 2012. Ministarstvo gospodarstva napustilo je projekt. Otad proračun projekta pada na dva milijuna, da bi lani zbog interventne pomoći zbog sloma knjižarske mreže Algoritam MK Ministarstvo gospodarstva Martine Dalić obnovilo suradnju. Tako su lani dva ministarstva za poduzetništvo u kulturi uložila četiri milijuna kuna, s time da su dva milijuna bila strogo namjenska za izdavače i knjižare. U Ministarstvu kulture najavili su i vrlo skoro raspisivanje natječaja za poticaje samostalnim vizualnim umjetnicima u iznosu od milijun kuna. U protekle dvije godine budžet Ministarstva za kulturu povećan je za 130 mil. kuna i sada iznosi 0,91 posto proračuna, a sredstva za otkup knjiga lani su povećana za čak 60 posto, tvrde u Ministarstvu.

Komentara 4

Avatar duka4
duka4
11:58 08.05.2018.

sram vas bilo. treba im uzeti pola a ne udvostručiti. dobro je hasanbegovic krenuo pa nije valjao.... sta ne udvostručite porodiljne naknade????

DA
Danijel2
08:52 14.05.2018.

Dajte se probudite već jednom. Umjesto konceptualaca i kustosa- poduzetnika, novcima namijenjenim kulturi financirajte umjetnost.

GO
goran2hr
09:59 09.05.2018.

Poticanje "Poduzetnika u kulturi" ili točnije, kako državne novce prebaciti u džepove liberalnih ljevičara koji nisu u stanju napraviti nešto komercijalno, prodati svoje kino ili kazališne karte, knjige, "umjetnine", performanse i sl. Općenito u sustavu poticaja u poduzetništvu, obrtu, poljoprivredi, kulturi itd. krije se nešto bolesno, jer prvo moraš naškoditi poslovanju tisuća obrtnika i poduzetnika, tako što ćeš im kroz poreze i kojekakve namete uzeti novac, a zatim, ta sredstva dati odabranima (po tko zna kojem ključu), kako bi se potaknulo njihovo poslovanje. Poštenije bi bilo za toliko smanjiti poreze svima i tako "potaknuti" sve, a ne samo neke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije