Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: M. W. Craven "Lutkar"

Ubojica kastrira i spaljuje žrtve! I to nije najokrutniji dio priče

Arhiva Znanje
10.09.2022.
u 11:11

Svakim novim trilerom koji čitatelj uzme u ruke čini se da je podignuta ljestvica nasilja, krajnje okrutnosti pa i brutalnosti. No sada smo s romanom “Lutkar” M. W. Cravena (Znanje, urednica Danijela Živković Rumbak, prijevod Morana Mazor, 39,90 kuna) dobili krimić koji neće biti lako nadmašiti. Naravno, postoje romani u kojima stravični dijelovi priče lede krv u žilama, ali ovaj je posebno okrutan po načinu na koji serijski ubojica ubija svoje žrtve – odreda sredovječne muškarce urednog života. On ih, naime, spaljuje žive, i to nakon što ih premaže sredstvom za brže gorenje “smućkano” u kućnoj radinosti. I još ih prije toga muči, odsijeca im spolovila i ugura im ih u usta da ne bi mogli vrištati.

I to zapravo nije (?!) najokrutniji dio ove priče, već se istinski užas krije u razlozima tog serijskog ubojice. Znam da su mnogi upravo odustali i od ovog teksta i od “Lutkara”, ali baš kao u pitalici o kokoši i jajetu, jasno je da okrutnosti u pričama, pa čak i onim smišljanim kako bi se što bolje prodavale, ne bi bilo da takva ili još gora izopačenost ne postoji u ljudima. Možda je to i najvažnija poruka ovog romana, koji doista nije lako čitati, iako Craven ne inzistira na opisima, nego podatke o ubojstvima, koja se događaju u engleskoj pokrajini Cumbriji na prapovijesnim kamenim krugovima, iznosi kao krute činjenice.

Čitatelj ih treba znati kako bi pratio policijsku potragu za ubojicom. Sve ostalo u ovom romanu odgovara tipičnim zadatostima žanra počevši od glavnog istražitelja pa sve do neočekivane pomoćnice, neprilagođene genijalke, koje pronađe u policijskim redovima. Sudeći po njihovu odnosu, pred nama je serijal romana u kojem će se Craven vratiti svom inspektoru Poeu i njegovoj pomoćnici Tilly Bradshaw. Ostaje tek dilema hoće li njihovu priču odvesti u tragediju u kojoj će nastradati mlada policijska službenica kojoj je slučaj Lutkar bio prvi izlazak iz policijske postaje ili će Craven smisliti neku ljubavnu priču kako bi dodatno zasolio njihov odnos.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije