Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb film festival - Trijumf obećavajućih mladih autora

"Ubio sam majku" odnio Zlatna kolica

majka
ZFF
24.10.2009.
u 16:02

Nagradu u konkurenciji kratkometražnog filma dijele filmovi ‘Odsutna’ Jochema de Vriesa i ‘Svaki dan nije isti’ Martina Turka. U kategoriji najboljeg dokumentarca posmrtno je nagrađen Cristian Poveda za uradak ‘Ludi život’ o pripadnicima uličnih bandi u San Salvadoru.

Zlatna kolica za najbolji dugometražni film na Zagreb film festivalu osvojio je odlični prvijenac "Ubio sam majku". Kanađanin Xavier Dolan-Tardos napisao je scenarij za taj film sa samo 17 godina, da bi ga u naredne dvije godine sam režirao, producirao i odigrao glavnu ulogu, te osvojio čak tri nagrade u Cannesu.

Nagradu u konkurenciji kratkometražnog filma dijele filmovi ‘Odsutna’ Jochema de Vriesa i ‘Svaki dan nije isti’ Martina Turka. U kategoriji najboljeg dokumentarca posmrtno je nagrađen Cristian Poveda za uradak ‘Ludi život’ o pripadnicima uličnih bandi u San Salvadoru.

Poveda je ubijen prije nepunih šest tjedana, a smaknuće se smatra odmazdom za neke kadrove "Ludog života". U programu Kockice nagrađena je ‘Hladna fronta’ obećavajućeg studenta Uroša Živanovica, pobjednika prošlogodišnjeg Palunka.

DOKUMENTARNI PROGRAM:

LUDI ŽIVOT / LA VIDA LOCA

Christian Poveda / Francuska, Španjolska, Meksiko

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film i 1500 €

'Čitav natjecateljski program dokumentarnog filma žiri smatra vrlo uzbudljivim, cijeni njegovu raznolikost s obzirom na kinematografske stilove i zanimljive priče. Neke su bile prilično šokantne i duboke dok su pak druge bile poetične i dražesne. Razmatralo se nekoliko filmova kao potencijalnog pobjednika i to su filmovi kojih ćemo se dugo sjećati i ponijeti kući kao dragocjen poklon ZFF-a. Međutim, žiri je donio jednoglasnu odluku da je samo jedan film predivno napravljen i uistinu izuzetan. Nagradu ZFF-a za 2009. godinu dobiva dokumentarni film 'Ludi život' pokojnog Christiana Povede. Slijedeći najbolju tradiciju cinema-verite stila, film je smion, hrabar, ali istovremeno pun empatije i suosjećajan prema svojim likovima. Režiseru polazi za rukom ispripovijedati nevjerojatnu priču iznutra, on nije promatrač već insider kojemu je jako stalo do njegovih likova. Budući da je prikazao likove s mnogo ljudske topline suočavamo se, ne sa crno-bijelim junacima i anti-junacima društva, već njegovim tragičnim žrtvama. Film se duboko usjekao u naša srca i tamo će još dugo živjeti ne samo kao šokantna priča već kao i dokumentarac snažne neizvjesnosti, drame i ritma. Imajući na umu sve tragične okolnosti u vezi filma, naš pobjednik potvrđuje da je film ponekad uistinu nevjerojatniji i impresivniji od samog života.'

STARI PARTNER / OLD PARTNER / WONANGSORI
Posebno priznanje u programu dokumentranog filma

‘Žiri je također dodjelio specijalno priznanje dokumentarnom filmu koji nas je duboko dirnuo. To je jednostavna priča o jednostavnim ljudima I situacijama, ali opet jako slikovita I snažna. Iako smještena na jednom udaljenom mjestu s likovima koje vjerojatno nećemo nikada susresti, svi mi možemo nešto naučiti iz njihovog radišnog života u kojem je ustrajan rad unatoč nedaćama jedini izbor, a čovjekova ovisnost o partneru je apsolutna čak iako se radi o starom volu.'

KOCKICE:
HLADNA FRONTA / COLD FRONT

Uroš Živanović

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice i 1000 €

'Ovogodišnja selekcija filmova u programu Kockice stavila je žiri u vrlo nezahvalnu poziciju. Naime, pokazalo se iznimno zahtjevnim vrednovati filmove koji su filmski toliko raznorodni.

Bilo je tu i trash komedija, eksperimentalnih filmova, potpuno nijemih, isključivo muzikom popraćenih filmova i izrazito dijaloških, komornih drama. Svaki je član žirija po vlastitom ukusu imao svojeg, pa i nekoliko favorita, ali smo zajedno sve pobjedničke kvalitete našli u filmu 'Hladna fronta' Uroša Živanovića, redatelja koji na čist i jednostavan način, kroz priču o mladom paru na početku zajedničkog života pokazuje autorski potencijal, kako u radu s glumcima, tako i u često podcijenjenoj vještini vođenja priče ograničenom vremenom i prostorom. Vjerujemo da će mu ova nagrada, kao priznanje za prvi rad, otvoriti prostor za realizaciju novih filmskih projekata. U Urošu vidimo potencijal koji treba potaknuti.'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije