Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kian Soltani

U Zagrebu sam doživio prvu veliku nagradu, ali i prvo veliko pijanstvo

Foto: Holgar Hage/Deutsche Grammophon
08.10.2019.
u 13:48

- Dolazak u Lisinski za mene je doista kao povratak kući, na mjesto uz koje me vežu mnoge divne uspomene i u dvoranu u kojoj sam mnogo toga doživio prvi put - rekao nam je austrijski violončelist iranskog podrijetla Kian Soltani uoči koncerta na kojem će 12. listopada u ciklusu Lisinski subotom nastupiti uz slavnu Filharmoniju BBC-a pod ravnanjem maestra Johna Storgårdsa.

- Natjecanje Janigro na kojem sam pobijedio 2012. bilo je prvo veće natjecanje koje sam osvojio. Nakon toga sam u Lisinskom prvi put svirao Dvořakov Koncert u h-molu, najveću i najvažniju kompoziciju za nas violončeliste, a tamo sam prvi put nastupio i u Beethovenovu Trostrukom koncertu - nabraja Soltani lijepe uspomene s najvažnije hrvatske koncertne pozornice i razloge zbog kojih je povratak u Lisinski za njega vrlo važan događaj nabijen snažnim emocijama.

Učenik Valtera Dešpalja

No, njegova veza s Hrvatskom počela je mnogo prije, preko Dražena Domjanića u Lihtenštajnu.

- On je bio jedan od prvih koji su mi dali potporu dok mi je bilo samo jedanaest godina. Ta podrška traje do danas i puno mi znači. U njegovoj sam Međunarodnoj muzičkoj akademiji počeo raditi s Valterom Dešpaljem, koji će zauvijek ostati jedan od mojih najdražih i najvažnijih učitelja. Jako sam sretan što danas barem jednom godišnje i sam mogu predavati to znanje studentima u Lihtenštajnu i tako barem malo uzvratiti za sve ono što sam tamo dobio. To je idealno mjesto i za učenje i za predavanje - kaže Soltani, koji u Zagrebu i danas ima mnogo prijatelja s kojima je stjecao i neka drugačija, a ne samo umjetnička iskustva.

- U Zagreb sam počeo dolaziti još kao tinejdžer i tamo sam se, s prijateljima u kafiću Verdi, prvi put u životu baš onako jako napio - sjeća se kroz smijeh dodajući odmah i ostale, važnije i ozbiljnije veze i iskustva, kao što je bila suradnja sa Zagrebačkim solistima, s kojima je nastupao i koji su ga pratili i u finalu natjecanja Janigro.

- Meni je ta pobjeda bilo jako važna jer mi je podigla samopouzdanje i pokazala mi da sam na pravom putu. Sasvim sigurno su mi se i otvorila neka vrata, ali moja karijera nije odmah eksplodirala. To za mene tada ne bi bilo ni zdravo jer sam imao 19 godina i još sam bio student, a pobjedi se nisam ni nadao. Došao sam na natjecanje učiti i steći nova iskustva. Sve što se poslije događalo nisam planirao. Kad biste i planirali takvo što, to bi bilo pogrešno. Meni se uspjeh dogodio jer sam gajio ljubav prema glazbi i ambiciju da puno vježbam. Tu volju za učenjem, znatiželju i upravo glad za vježbanjem imam i danas i, dok god bude tako, nadam se da će stvari ići glatko. U svakom slučaju, ja sada živim svoj san i na tome sam duboko zahvalan - rekao nam je Soltani koji u Zagreb sada dolazi kao jedna od najtraženijih mlađih violončelističkih zvijezda današnjice, ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophonea i vrlo traženi glazbenik na najvećim svjetskim koncertnim pozornicama.

Ne smatra se zvijezdom

- Nimalo se ne osjećam kao zvijezda. Bez obzira koliko ste poznati u svijetu klasične glazbe vi ste i dalje za najmanje 99 posto ostalih ljudi na planetu i dalje potpuni anonimac i ništa bitno se u mom životu nije promijenilo. Ja sam običan mladić koji samo jako voli glazbu i sviranje - kaže Soltani, a na pitanje što je najbitnije znati o Haydnovu Drugom koncertu za violončelo i orkestar u D-duru koji će u subotu svirati u Lisinskom kaže: Osim što je tehnički vrlo zahtjevna, to je skladba koja publici, baš kao što je Haydn i želio, donosi čistu radost i veselje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije