Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetski učinkovita zgrada

U Vinkovcima se gradi knjižnica od 50 milijuna kuna

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
11.11.2019.
u 10:14

Novo zdanje od 4482 metra četvorna bit će jedna od najvećih gradskih knjižnica u zemlji, a energijom će se napajati iz zemlje

Staklena fasada prikazivat će otvorenu knjigu, ali i gelerom razderane stranice. Simbolika je to novog “hrama kulture” u Vinkovcima – buduće zgrade Gradske knjižnice i čitaonice. Vinkovačka je knjižnica u Domovinskome ratu spaljena do temelja, a o gradnji nove govori se još od 2000. godine. Iščekivanju je došao kraj – trenutačno se bira izvođač radova, koji bi “na scenu” trebao stupiti već do konca prosinca. Investicija je to od gotovo 50 milijuna kuna.

1/4

Bit će to suvremena zgrada od 4482 metra četvorna, jedna od većih knjižnica u Hrvatskoj i neusporedivo veća od sadašnjih 650 “kvadrata”, na koliko je stisnut vinkovački knjižnični fond od približno 150.000 knjiga i multimedije. Imat će podrum, prizemlje i dvije etaže i biti smještena na adresi u Ulici kralja Zvonimira 9.

– Cijela je zgrada javnog karaktera, a pristupačnost i veza građana s fondom knjižnice posebice će biti naglašena u prizemlju, odnosno u čitaonici s multimedijom. Djedovi i bake moći će se tamo družiti s unucima, čitati novine i knjige kao u dnevnom boravku. Središnji ulaz u zgradu vodit će baš u to područje – započinje glavni projektant Marko Milidrag, mag.ing.arch. Projektantski tim, zanimljivo je, čine redom mladi Vinkovčani koji tim projektom žele doprinijeti razvoju rodnoga grada. Na tom su popisu, uz Milidraga, još i projektantica konstrukcije Martina Tomašević, mag.ing.aedif., zatim projektant strojarskog projekta Davor Savić, dipl.ing.stroj., i projektant elektrotehničkog projekta Mislav Mišković, mag.ing.el.

Uz središnji, u prizemlju je još jedan pomoćni ulaz te prolaz kroz zgradu, a on će voditi do buduće zgrade muzeja, koja će s knjižnicom činiti impozantan kulturni kompleks. Ulazi i prolaz izrazito su nepravilni jer imitiraju rupu od gelera. Ratna će simbolika biti vidljiva i na fasadi.

– Ulična je fasada kompletno staklena, a ispred nje su kosi, nepravilni aluminijski brisoleji koji imitiraju listove vertikalno postavljene knjige, malo otvorene. Na samoj fasadi izvučene su kose linije presjeka tih listova, a simboliziraju geler koji ih je isparao. Inspiriralo me na to vlastito iskustvo, naš je stan pogodila granata i vidio sam tada kako geler “savršeno” isiječe rub knjige. I tu prestaje sve što je vezano za rat i prošlost – otkriva arhitekt Milidrag.

A zgrada će itekako odisati suvremenošću. Ugradit će se dva lifta – jednim će se voziti korisnici, a drugi je teretni, važan jer će u podrumu biti depo knjiga odakle će se “napajati” bibliobus i potom obilaziti okolna sela. Zgrada će biti u potpunosti prilagođena invalidima, pa tako i dječjim kolicima, bez ikakvih barijera. Izrazito je energetski učinkovita, pa računi za grijanje i hlađenje neće biti veliki. Ugradit će se, naime, najmoderniji sustav na tržištu – grijalice topline, kojima je energent struja. Usto, u budućnosti će se moći energija crpiti i iz zemlje, kroz posebne bušotine.

– To je kod nas u Hrvatskoj, u ovoj fazi, prilično skupo, pa ćemo odraditi samo pripremu. Energija se, naime, iz zemlje besplatno dovodi u zgradu, a riječ je o oko 15 stupnjeva Celzijevih, kolika je temperatura zemlje na određenim dubinama. Neusporedivo je manje novca potrebno da se zimi ta temperatura podigne na 20 stupnjeva, umjesto da se zgrada zagrijava s ništice ili iz minusa – objašnjava princip naš sugovornik. Ako privremeno nestane struje, ni to na novoj knjižnici neće biti problem... Zgrada je staklena kako bi se dobilo što više svjetla i iskoristilo sunce za zagrijavanje prostora. Rub oko knjižnice, okvir, imitacija je slavonskog hrasta, no neće biti drveni, već od trajnijih materijala.

Inače, projektantima je u fazi izrade idejnih rješenja pomogla i suradnja s doc.dr.sc. Teom Žakula i prof.dr.sc. Igorom Balenom s Fakulteta strojarstva i brodogradnje te s prof.dr.sc. Jurkom Zovkićem, mag.ing.aedif. s Građevinskog fakulteta.

Prvi i drugi kat slika je moderne knjižnice – s prostorima za djecu i mlade, info-pultom, radionicom, multimedijom... Osim u prizemlju, čitaonica će se smjestiti i na drugom katu, gdje je planiran i studijski odjel te sva administracija. Posudbeni je odjel na prvome i drugome katu.

– Vinkovci će dobiti novi “hram kulture” i knjižnicu kakvu zaslužuju – ističe Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci. A Vinkovčani su za svoju knjižnicu itekako vezani – člansku je iskaznicu lani imalo 5116 članova, što je 14,5 posto stanovništva grada. Sadašnja je zgrada, pak, skučena i pretrpana u punom smislu te riječi.

– Nove knjige neprestano pristižu pa one koje se manje posuđuju odnosimo u spremište na drugoj lokaciji. No kada korisnik zatraži knjigu iz tog fonda, za desetak minuta je naš djelatnik donosi – kaže ravnateljica Lugić. Ističe i posebnost sadašnje knjižnice.

– Čuvamo kompletnu knjižnicu iz ostavštine akademika Ivana Vanje Radauša, koja ima 7000 do 8000 svezaka – kazuje ona.

Na novoj bi adresi vinkovačka knjižnica trebala biti sagrađena za tri godine. Iznos od 50 milijuna kuna cijena je građenja, bez opreme i namještaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije